Japan spreman da investira u infrastrukturu SAD-a?

Japan spreman da investira u infrastrukturu SAD-a?

Japan razmatra osnivanje državnog investicionog fonda za ulaganje u infrastrukturne projekte SAD-a i u zajedničke američko-japanske projekte u trećim zemljama, piše japanski list Nikei.

Ta ideja će biti predstavljena na bilateralnim trgovinskim pregovorima u Washingtonu sljedeće sedmice, dodaje taj list.

Japanski ministar ekonomije Tošimicu Motegi kaže uoči sastanka sa američkim trgovinskim predstavnikom Robertom Lajtizerom 9. augusta da želi da u pregovore “unese neke nove ideje” i da Tokio neće praviti ustupke koji će ugroziti japanske nacionalne interese.

Ministar finansija Taro Aso je izjavio da je Japan ušao u pregovore sa Sjedinjenim Državama o infrastrukturi, ali da nema posebnog plana za osnivanje državnog investicionog fonda, prenosi B92.

“Japan i Sjedinjene Države vode različite razgovore u ovoj oblasti, ali u ovom trenutku konkretno ne razmatramo formiranje fonda”, rekao je Aso novinarima.

List Nikei, međutim, piše da bi Japan sakupio kapital od privatnog sektora putem izdavanja obveznica već u toku poslovne godine koja počinje od aprila 2019. godine i da bi obezbjedio jeftine kredite, koristeći prednosti ultralabave monetarne politike japanske centralne banke. Kapacitet fonda još uvijek nije definisan, dodaje list.

Zamjnik japanskog generalnog sekretara vlade Jasutoši Nišimura ističe za Reuters da japanske kompanije žele da investiraju u američko tržište i da je vlada spremna da to “čvrsto podrži”.

ekonomski.net

O autoru

Srodni članci