Japan razmatra uvođenje carina na uvoz američkih proizvoda

Japan razmatra uvođenje carina na uvoz američkih proizvoda

Japan razmatra uvođenje carina na uvoz američkih proizvoda u vrijednosti od 409 miliona dolara, kao odgovor na carine na uvoz čelika i aluminija u SAD koje je nedavno nametnuo američki predsjednik Donald Trump, objavila je u četvrtak javna televizija NHK.

Japanska vlada se priprema ove sedmice obavijestiti Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO) o tom planu, što je nužan postupak po svjetskim trgovinskim pravilima, objavila je NHK.

Taj potez je vjerovatno dio nastojanja da Washington doda Japan na popis zemalja koje su izuzete od američkih carina.

Washington je, naime, uveo te carine, ali je neke zemlje privremeno izuzeo od primjene tih carina.

Planirane protumjere Tokija bi bile iste vrijednosti kao i carine koje je nametnuo Washington, javlja NHK, prenosi SEEbiz.

Jedan dužnosnik vlade je kazao kako Tokio razmišlja o poduzimanju nekih oblika akcije temeljenih na pravilima WTO-a, no nije donesena konačna odluka o tome treba li poduzeti protumjere.

Ništa se još nije odlučilo o tome kakav ćemo konkretni odgovor poduzeti: analiziramo utjecaj američkih carina na japanske kompanije i pozivamo Washington da ponudi Japanu izuzeće – izjavio je jedan dužnosnik Reutersu pod uslovom anonimnosti jer nije ovlašten javno govoriti.

Japan je jedini veliki američki saveznik koji nije izuzet od Trumpove odluke o carinama, koja je došla kao šok za mnoge političare, s obzirom na bliske veze japanskog premijera Shinzo Abea s predsjednikom SAD-a.

S obzirom na jake odbrambene veze Japana sa Sjedinjenim Državama, Tokio se s oprezom pridružuje koracima Kine i Europske unije koji su oštro reagirali na odluku SAD-a najavom protumjera.

Međutim, neki vladini dužnosnici nisu isključili mogućnost podizanja trgovinskog spora u WTO-u protiv američkog poteza.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci