Izvršni direktor Samsunga najavio ostavku zbog neviđene krize

Izvršni direktor Samsunga najavio ostavku zbog neviđene krize

Samsung Electronics je objavio u petak da izvršni direktor i potpredsjednik uprave Kwon Oh-hyun planira odstupiti s vodećih pozicija u kompaniji, produbljujući time upravljačku krizu tog tehnološkog diva, nakon što je potpredsjednik Jay Y. Lee osuđen na pet godina zatvora zbog davanja mita.

Iznenađujuća najava ostavke čelnika Samsungovog poslovanja čipovima i zaslonima došla je uslijed očekivanja da će on preuzeti veću ulogu u kompaniji, a s obzirom na uhićenje Leeja u februaru i odlaske drugih ključnih direktora u jeku korupcijskog skandala.

Potez je uslijedio isti dan kada je ovaj južnokorejski proizvođač pametnih telefona objavio procjene o rekordnoj operativnoj dobiti u trećem tromjesečju, podržane poslovanjem s memorijskim čipovima, koje je upravo pod vodstvom Kwona postalo vodeće u svijetu u tom segmentu.

Kwon (64) je smatran drugim glavnim čelnikom grupacije Samsung. Uz to što je bio potpredsjednik uprave i izvršni direktor, nalazio se na čelu poslovanja memorijskim čipovima i ekranima.

U izjavi je Kwon, poznatiji kao Mister Chip, poručio: “Na sreću, trenutno ostvarujemo rekordne zarade, no time beremo plodove prošlih odluka i ulaganja; nismo se u stanju čak ni približiti pronalasku novih zamašnjaka rasta predviđajući u ovom trenutku buduće trendove”.

Kwon je, također, kazao da je već duže vremena razmišljao o svom odlasku te kako to nije mogao više odlagati. “S obzirom na to da smo iznutra suočeni s neviđenom krizom, vjerujem da je došlo vrijeme za novi početak kompanije, s novim duhom i mladim vodstvom koje će biti u stanju bolje odgovoriti na rastuće izazove IT industrije koja se ubrzano mijenja”, naveo je u izjavi.

Najveći svjetski proizvođač memorijskih čipova, pametnih telefona i televizora na putu je da obori svoj dosadašnji rekord u pogledu godišnje dobiti, što dijelom zahvaljuje i rastućoj potražnji za memorijskim čipovima.

Poslovanje s poluvodičima je prednjačilo po zaradi u tri mjeseca zaključno sa septembrom, a iznosila je rekordnih 8.000 milijardi wona ili 7,2 milijarde dolara.

Odlazak Samsungovog veterana Kwona koji je u kompaniji proveo 32 godine, od čega pet godina na vodećim pozicijama, dolazi u vrijeme krize i neizvjesnosti oko vodstva u kompaniji.

Mentor Jay Leeja Choi Gee-sung je otišao iz kompanije ranije ove godine zbog navodne umiješanosti u skandal s podmićivanjem, a odlaskom Kwona Samsung mora popuniti više ključnih pozicija u grupaciji.

Kwon će do kraja odraditi svoj mandat kao potpredsjednik uprave i izvršni direktor, koji traje do marta iduće godine, objavili su iz kompanije. Također, neće odmah napustiti i svoje preostale dvije uloge.

Iako je grupacija Samusng vodeći južnokorejski konglomerat, s rasponom poslovanja od pametnih telefona do hotela, nije postojao ‘plan B’ u pogledu donošenja važnih odluka, a s obzirom na uhićenje Leeja, doznaje Reuters od osoba dobro upućenih u događanja.

“Zabrinut sam zbog vakuuma u upravljanju od vremena kada je Lee odsutan iz vodstva”, kazao je povodom Kwonove objave izvršni direktor analitičarske kompanije Chaebul.com Chung Sun-sup.

Promjene u vodstvu, također, mogu biti prilika za pojavljivanje nove generacije, dodao je.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci