Izložbom o Branku Ćopiću počinje XV Festival bosanskohercegovačke drame

Izložbom o Branku Ćopiću počinje XV Festival bosanskohercegovačke drame

Dokumentarnom izložbom o Branku Ćopiću pod nazivom “Ispod zmajevih krila”, koju je priredio kustos Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Zlatan Delić, sutra će biti otvoren XV Festival bosanskohercegovačke drame “Zenica 2016.”.

Otvaranje Festivala će imati trostruki program, te će nakon izložbe biti održan gala koncert Kamernog simfonijskog orkestra i njihovih gostiju iz BiH i inostranstva. Potom će uslijediti svečana izvedba festivalske premijere predstave “Drang nach Westen” (“Prodor na Zapad”) autora Dragana Komadine, a u režiji Lajle Kaikčije.

“Čast mi je govoriti o malom jubileju i moram istaći da ovogodišnji Festival obiluje bogatim sadržajem takmičarskog, ali i pratećih programa. Vidjet ćemo dvadeset četiri festivalska sadržaja, u kojima će publika moći uživati, iako je ovogodišnja selekcija bila oštrija nego prethodnih godina”, kaže direktor Festivala Hazim Begagić.

Selektor Festivala Nedžad Fejzić izrazio je zadovoljstvo zbog bogatog sadržaja nastupajućih festivalskih dana. Naglasio je da se ovaj jedini teatarski festival bh. nacionalne dramaturgije s međunarodnim učešćem i ove godine organizuje uprkos prilično skromnim materijalnim sredstvima, uz stalno programsko i organizaciono jačanje i unapređenje.

U takmičarskom programu Festivala je osam predstava iz pet zemalja, a manifestacija će biti zatvorena u nedjelju, 15. maja svečanom dodjelom festivalskih nagrada. Nakon toga će u čast nagrađenih biti izvedena komedija “Kauboji” u izvedbi Narodnog pozorišta Kikinda, i režiji Kokana Mladenovića.

Fena/L.Đ

O autoru

Srodni članci