Italijani prebacuju novac na sigurno – u inostranstvo

Italijani prebacuju novac na sigurno – u inostranstvo

Sve više Italijana novac prebacuje u inostranstvo, a što je posljedica sve jače euroskeptične politike i problematičnog bankarskog sektora, piše Süddeutsche Zeitung.

U dane formiranja nove vlade, građani i firme su prebacili oko milijardu eura sa svojih računa u inostranstvo, navodi list.

Informacije o takvim kretanjima kapitala u Europi osigurava europski platni sistem Target 2, koji se temelji na računima nacionalnih centralnih banaka. Ovaj sistem registrira sve novčane tokove između 19 europskih država.

Prema Deutsche Bundesbank krajem maja, imovina u sistemu Target 2 je masivno pala za 956 milijardi eura. Zahtjevi su dostigli najviši nivo ikad. Mjesec dana ranije, bilo je oko 50 milijardi eura manje. Gabriel Felbermayr, predsjednik Instituta za svjetsku ekonomiju, vjeruje kako razlog za to jedino može biti povlačenje iz južne Europe.

Međutim, prema Süddeutsche Zeitungu ovaj bijeg kapitala ne može se usporediti sa zbivanjima u Grčkoj i problema s bankama na Kipru u vrijeme krize eurozone, ali to pokazuje koliko je situacija napeta. Osim toga, brojevi su dali ideju o tome što bi se moglo dogoditi. Za podsjećanje, Grčka i Kipar su bili prinuđeni uvesti mjere kontrole kapitala kako bi se spriječio finansijski kolaps.

O autoru

Srodni članci