Italijani kažnjavaju svoje kompanije koje uvoze ilegalno posječena drva iz BiH

Italijani kažnjavaju svoje kompanije koje uvoze ilegalno posječena drva iz BiH

U posljednjim danima 2016. godine Inspekcija za šume provincije Ancona i Teritorijalni šumarski korpus CITES provincije Fermo sproveli su kontrolu u cilju utvrđivanja ispravnosti uvoza ogrjevnog i drva za preradu iz Bosne i Hercegovine, objavio je italijanski portal anconanotizie.it.

Akcija je sprovedena na području Ancone nakon informacija o ilegalnoj sječi šume u BiH, što je dovelo do ozbiljnih oštećenja bh. ekosistema. Kontrolom je, navodi portal, obuhvaćeno šest italijanskih poduzetnika koji su, preko luke Ancona, uvozili drvo iz zemalja bivše Jugoslavije tokom 2016. godine.

Kontrola je fokusirana na pravilnost primjene uredbe EUTR EU 995/2010, koja za cilj ima sprečavanje uništavanja svjetskih šuma, piše Večernji list BiH. Poduzetnici iz oblasti drvne industrije na prostoru EU moraju dokazati ispravnost porijekla uvezenih materijala i njihova plasmana na tržište.

U četiri slučaja utvrđen je nedostatak dokumentacije i registra potrebnog za provjeru zakonitosti uvoza, pa je svaka kompanija kažnjena sa po 3.000 eura. Istraga se nastavlja te, ako se utvrde dodatna kršenja zakona šumarstva tokom proizvodnje drvnih proizvoda, poduzetnicima prijeti i zatvorska kazna do jedne godine.

“Kontrole su od ključne važnosti u borbi protiv ilegalne sječe šuma. Italija ima važan položaj u kontekstu međunarodne drvne industrije kao vodeći svjetski izvoznik namještaja, ali i šesti svjetski uvoznik drva. Italija je trgovinski partner mnogim zemljama, među kojima su Srbija, Bosna i Hercegovina i Albanija, gdje krčenje šuma i ilegalna sječa stabala poprimaju alarmantne razmjere. Luka Ancona je čvorište za uvoz proizvoda od drva s Balkana”, objašnjavaju akciju iz Državnog italijanskog ureda za šume.

Dok je u ilegalnoj sječi među prvima, BiH se nalazi na posljednjem mjestu u Europi kada je u pitanju zaštita šumskog bogatstva. Prema podacima Ujedinjenih naroda, šumske površine u svijetu u posljednjih 15 godina smanjene su za više od trostruke površine Njemačke, a gubitak šuma se nastavlja.

Površine pod šumom u BiH znatno su se smanjile zbog nekontrolirane sječe i nebrige države da zaštiti to prirodno blago. Često se kaže kako su, nažalost, jedini pravi čuvari šuma u BiH zaostale mine od kojih mnogi stradavaju. Nelegalnoj sječi na kraj se želi stati i donošenjem zakona o šumama u FBiH na koji se čeka već 6 godina.

www.vecernji.ba/L.Đ

O autoru

Srodni članci