Italija ulaže milion eura za unapređenje turističke ponude Via Dinarica

Italija ulaže milion eura za unapređenje turističke ponude Via Dinarica

Predstavnici Vlade Republike Italije i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH) u srijedu će potpisati ugovor vrijedan 1.000.000 eura za unapređenje turističke ponude – Via Dinarica projekat UNDP-a.

Tim ugovorom će biti ozvaničena nova faza projekta Via Dinarica i nastavak unapređenja jedinstvene turističke ponude u Bosni i Hercegovini.

Ceremoniji potpisivanja ugovora, u zgradi Ujedinjenih nacija, prisustvovat će ambasador Italije u BiH Nicola Minasi, zamjenik rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP BiH) Sukhrob Khoshmukhamedov.

Via Dinarica je 2017. godine uvrštena na listu Nacionalne geografije kao jedna od najboljih svjetskih destinacija za ljubitelje prirode, a ulaganje Vlade Italije će omogućiti daljnji razvoj turističke ponude i kapaciteta.

Projekat Via Dinarica, koji implementira UNDP, doprinosi smanjenju ekonomskih, društvenih i regionalnih nejednakosti u BiH kroz unapređenje i promociju jedinstvene regionalne turističke destinacije.

Prvu fazu projekta Via Dinarica je sufinansirao USAID u iznosu od milion dolara.

Projekat Via Dinarica se sprovodi u saradnji sa partnerskim institucijama: Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Ministarstvom okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine, i Ministarstvom trgovine i turizma Republike Srpske.

Ukupna vrijednost nove faze projekta iznosi 1,3 miliona eura, od čega je jedan milion eura osigurala Vlada Italije, a UNDP 300.000 eura, saopšteno je iz UNDP-a u BiH.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci