IT kompanije imaju toliko novca da bi mogle kupiti cijelu automobilsku industriju

IT kompanije imaju toliko novca da bi mogle kupiti cijelu automobilsku industriju

Automobilska industrija u prošlosti je glasila kao jedna od najbogatijih, ako ne i najbogatija. Takav stav se nastavio i u današnje vrijeme kod nedovoljno upućenih, no činjenice kojima se lahko pristupa govore da kompletnu autoindustriju tehnološke kompanije mogu kupiti u gotovini. To je jasan pokazatelj moći na tržištu u ovom trenutku.

Prema brojkama kojima raspolaže Sherpa Technology Group, 16 vodećih automobilskih kompanija vrijede 978 milijardi američkih dolara, dok tehnološke kompanije u gotovini trenutno imaju 1,1 bilion dolara. Računica je jednostavna, tehnološke kompanije ih već sad mogu kupiti, a pritom bi im ostale 122 milijarde dolara na raspolaganju u gotovini.

Naravno, tako nešto se neće dogoditi, ali pokazuje omjer snaga i koliko su tehnološke kompanije postale moćne na globalnom nivou. One vode glavnu riječ, pokreću ekonomije, donose ekonomsku stabilnost i postavljaju trendove. Dapače, od 1,8 biliona dolara u gotovini, koliko imaju kompanije nevezane za finansijski sektor, čak 60 posto pripada tehnološkim kompanijama.

Tajna uspjeha zapravo nije tajna. Svijet je nikad povezaniji i sve što se proizvede ide u tom smjeru, što znači da se rast ne prekida već je veći i veći iz godine u godinu. Samim time, vrijednost kompanija je veća, novac kojima barataju, također, a ujedno ih je više nego ikad. I svi ih trebaju, pa tako i automobilska industrija.

Moderni automobili su nezamislivi bez operativnih sustava, senzora, uređaja koji se međusobno povezuju i omogućavaju podatke vezane za sigurnost, promet, razne usluge… Dakle, situacija za poželjeti ako ste uključeni u rad neke od tehnoloških kompanija.

Također, imaju i one svoje prvake koji odskaču. Pa tako Google, Apple, Facebook i Amazon ostvaruju triput više prihoda nego Microsoft i Intel, a šest puta više nego IBM. Dakle, među divovima postoje divovi i kroz godine koje dolaze će se situacija samo pomicati prema naprijed u njihovu korist. Stoga, ne trebaju tugovati u automobilskoj industriji, trenutno stanje stvari jeste realno.

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci