Island prva država u kojoj muškarci i žene moraju biti jednako plaćeni

Island prva država u kojoj muškarci i žene moraju biti jednako plaćeni

Island je, usvojivši novi zakon u parlamentu u kojem su 50 posto zastupnika žene, postao prva država na svijetu u kojoj muškarci i žene moraju biti jednako plaćeni.

Prema novom zakonu, kompanije i vladine institucije koje imaju više od 25 zaposlenih morat će da sprovode politiku jednakog isplaćivanja radnika, a one organizacije kod kojih se ustanove nepravilnosti morat će da plate kaznu.

Dagny Osk Aradottir Pind, članica odbora lokalne organizacije koja se bori za ženska prava, kazala je za Al Jazeeru da je riječ o mehanizmu kojim žele da osiguraju da se žene i muškarce plaćaju jednako.

Dodala je kako su na Islandu, kao i u brojnim drugim državama, godinama postojali zakoni koji su nalagali da se muškarci i žene plaćaju jednako, ali da je i dalje postojao jaz u njihovim plaćama.

Međutim, novim zakonom koji je stupio na snagu 1. januara 2018. godine, nejednake plaće postaju protivzakonite. Zakon je podržala i vladajuća koalicija, sačinjena od stranaka desnog centra, ali i opozicija.

Prema Svjetskom ekonomskom forumu Island je već devet godina zaredom prva zemlja na listi zemalja prema jednakosti spolova.

banker.me/V.P.

 

O autoru

Srodni članci