Iran kritikovao Trumpovu odluku o novim tarifama za Tursku

Iran kritikovao Trumpovu odluku o novim tarifama za Tursku

Portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova Bahram Qassemi u subotu je kritikovao odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa da nametne dodatne tarife za Tursku, javlja Anadolija.

Qassemi je rekao da Turska i turski narod mogu izdržati vanjske pritiske.

“Volja nacije ne može se promijeniti maltretiranjem i prijetnjama”, kazao je Qassemi za iransku televiziju, ističući značaj saradnje između zemalja regiona. Qassemijeva primjedba je uslijedila nakon reakcije iranskog ministara vanjskih poslova Javada Zarifa.

“Trumpova osveta u nanošenju ekonomskih teškoća njenom savezniku u NATO-u Turskoj je sramna. Amerika mora da rehabilituje svoju zavisnost od sankcija i nasilja ili će se cijeli svijet ujediniti da je primora. Bili smo s komšijama ranije i sada ćemo ponovo”, napisao je Zarif na svom zvaničnom Twitter nalogu.

Zarifove kritike su uslijedile dan nakon što je Trump udvostručio američke tarife za uvoz turskog aluminija i čelika na 20 i 50 posto.

Portparol turskog ministarstva vanjskih poslova Hami Aksoy je izjavio u petak da je odluka Trumpa, koja ne poštuje pravila Svjetske trgovinske organizacije, ne može biti povezana s ozbiljnošću koja se očekuje od države.

“Svi koraci koji se poduzmu protiv Turske dobit će odgovarajući odgovor kao što je već bio dat”, dodao je Aksoy.

O autoru

Srodni članci