Investitori povukli 380 miliona dolara iz italijanskih fondova

Investitori povukli 380 miliona dolara iz italijanskih fondova

Investitori su povukli prošle sedmice rekordnih 380 miliona dolara iz italijanskih fondova kapitala strahujući od osnivanja euroskeptične vlade u Rimu.

To je saopštila kompanija za informacije o tokovima kapitala EPFR Global.

Time je nadmašen prethodni rekordan odliv postavljen sredinom 2014. godine, kada je treća najveća ekonomija eurozone uletjela u treću recesiju od početka finansijske krize, piše u saopštenju EPFR-a, a prenosi agencija Reuters.

Zabrinutost zbog političke situacije u Italiji je izazvala odlive sredstava iz europskih fondova kapitala i obveznica iz kojih su investitori ukupno izvukli 4,4 milijarde dolara, dodaje se u saopštenju.

Italijanski predsjednik Matarela je povjerio premijerski mandat Konteu (54), kojeg su predložili Pokret Pet zvjezdica i desničarska Liga.

Konte je poručio da će, prije svega, biti “advokat odbrane italijanskog naroda”. Ovaj, ne tako poznat, profesor prava iz Firence, predvodit će koaliciju sačinjenu od antiimigrantske Lige i euroskeptičnog Pokreta “Pet zvjezdica”, koji su najavili da će osporiti propise EU na polju monetarne unije, fiskalne strogoće i imigracije, prenijele su agencije.

Analitičari predviđaju da vladajuća koalicija, sa Konteom kao premijerom, neće istrajati do kraja petogodišnjeg mandata i da prijevremeni izbori, već 2019. godine, ostaju kao mogućnost.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci