Internet zarada: 7 najboljih sajtova za freelancing

Internet zarada: 7 najboljih sajtova za freelancing

Veliki broj ljudi se u današnje vrijeme odlučuje za rad preko interneta, odnosno za freelancing, smatrajući da takav način rada ima mnoge prednosti u odnosu na klasično zaposlenje. Neke od prednosti su mogućnost da sami upravljate svojim radnim vremenom, kao i da imate slobodu da birate poslove, ali i da znanjem zaradite više nego što biste zarađivali putem klasičnog zaposlenja.

Međutim, kao i svaka druga vrsta posla, i freelancing nosi sa sobom određene poteškoće. Jedan od najvećih problema je: gdje pronaći poslove koji se realno vrednuju i koji će uredno biti plaćeni?

Dobra vijest je da provjereni i legitimni sajtovi zaista postoje, i da je putem njih zaista moguće pronaći freelance poslove koji će sigurno biti plaćeni. Bilo da ste početnik ili profesionalac, bilo da tražite dugoročne ili honorarne poslove, i najzad, bilo da li ste programer ili administrativni radnik, na nekom od ovih sajtova ćete sigurno pronaći ono što tražite.

  1. Peopleperhour

Ukoliko se bavite poslovima koji su u vezi sa pisanjem, ili ste developer, dizajner ili SEO specijalista, ovaj internet sajt za traženje posla je idealan za Vas.

Na sajtu Peopleperhour poslovi se objavljuju svakoga dana, i to 24 sata dnevno. Osnovna posebnost ovog sajta je ta što su najprimjećeniji kandidati oni koji se najbrže prijave za novi posao. Zbog toga, ukoliko se odlučite da putem ovog sajta pronađete posao, uvijek prvo provjeravajte najnovije poslove koji su objavljeni na sajtu.

  1. Upwork

Upwork ima preko jednog i po miliona klijenata i na njemu mogu da se pronađu različiti poslovi za različite freelancere. Ovdje posao mogu da pronađu i početnici i eksperti, a projekti pronađeni na sajtu mogu biti ugovoreni na jedan sat ili mnogo duže.

Jedna od velikih prednosti Upworka je u tome što ovdje možete da pronađete dugoročne (long-term) poslove za koje se potpisuju ugovori koji mogu da traju i preko šest mjeseci.

  1. Toptal

Ovaj sajt je malo drugačijih od ostalih na ovoj listi, s obzirom na to da u njegovu ciljnu grupu spadaju isključivo profesionalci i eksperti u svojim oblastima. Da biste uopće mogli da počnete da tražite poslove na Toptalu, morate prvo da prođete test temeljne provjere znanja.

Ukoliko prođete ove testove imat ćete pristup veoma važnim projektima za velike kompanije, i to za pozamašne svote novca. Osim toga, imat ćete priliku da prisustvujete organizovanim Toptal sastancima i događajima, što značajno može da unaprijedi Vašu poslovnu karijeru.

  1. Demand Media

Demand Media je sajt za traženje freelance poslova namijenjen kreativnim freelancerima. Ovdje poslove mogu da pronađu osobe koje se bave pisanjem, fotografijom i pravljenjem filmova. Pored toga što na sajtu Demand Media možete da pronađete pristojno plaćene poslove, ovaj sajt ima i blog sa korisnim savjetima o tome kako da unaprijedite svoj marketing nastup i time pronađete više poslova.

  1. College Recruiter

Ukoliko ste još uvijek student, ili ste nedavno diplomirali, College Recruiter je odličan freelance sajt za Vas. Ovdje je ponuda poslova namijenjena prevashodno za studente i ljude bez radnog iskustva.

Na ovom sajtu možete da pronađete početne poslove i internshipove kako biste započeli svoju poslovnu karijeru. Najčešće nuđeni poslovi su iz oblasti marketinga, finansija, edukacije, kompjuterskih nauka i slično.

  1. Freelancer

Freelancer je platforma za koju je karakteristična velika konkurencija u potrazi za poslom. Ova platforma je idealna, prije svega, za kvalifikovane i dokazane freelancere. Ono što je specifično za ovaj sajt je takmičenje između kandidata za svaki pojedinačni projekat, kako bi najbolji od njih dobili posao. Iako ovaj način dobijanja posla može da djeluje kao veoma težak i zahtijevan, on može da bude veoma isplativ.

  1. Freelance Writing Gigs

Freelance Writing Gigs je idealan za blogere, urednike, lektore, izdavače i ostale ljude koji se bave pisanjem. Sajt nudi odlično plaćene poslove u vezi sa pisanjem, a pored ponude poslova, sajt vodi i svoj blog sa savjetima u vezi sa pisanjem, vođenjem blogova i internet biznisom uopće.

Na ovom sajtu možete da pronađete članke o tome kako da se prijavite za posao kao freelancer, koji mogu da budu dragocjeni za osobe koje tek počinju da se bave radom preko interneta. Čak iako se ne odlučite da zarađujete putem ovog portala, uvijek možete da iskoriste ove savjete za unapređenje svoje karijere.

Mreža za izgradnju mira/A.Š.

O autoru

Srodni članci