Internet Governance Forum: internet mora ostati otvoren i transparentan za sve

Internet Governance Forum: internet mora ostati otvoren i transparentan za sve

Nakon što je američki Savezni odbor za komunikacije (FCC) odlučio ukinuti set pravila donesen 2015. godine kojim je uvedena neutralnost interneta, o cijelom su se slučaju oglasili i iz Europske unije.

Internet je zajedničko dobro za čovječanstvo koje može pokrenuti promjene u društvu i ekonomiji. Izgradnja i održavanje otvorenog, transparentnog i inkluzivnog sistema upravljanja internetom pomoći će osigurati te prednosti za sve, stoji u objavi Internet Governance Foruma.

Što se tiče neutralnosti interneta, barem u europskim okvirima, IGF ističe kako je upravo njegova neutralnost glavna vrijednost interneta za Europsku uniju te će ju nastavljati implementirati za dobrobit svih internetskih korisnika.

Tokom sastanka održanog u Ženevi, IGF je istakao kako će se i dalje boriti za zaštitu prava građana, ne samo EU, već i diljem svijeta, kako na njihovu privatnost i pristup privatnim podacima, tako i na neutralan internet.

Trenutno smo svjedoci jačanja cijelog broja snaga koje bi mogle dovesti do fragmentacije i polarizacije interneta.

Europska unija je predana zaštiti otvorenosti interneta na svjetskom nivou i radit će, u saradnji s drugim zainteresiranim stranama, na osiguravanju dugotrajne održivosti ovog principa. Internet budućnosti će biti inkluzivan, transparentan i kredibilan, stoji u deklaraciji koju su potpisali europska povjerenica Mariya Gabriel i članovi Europskog parlamenta Michał Boni, Cristian-Silviu Buşoi, Eva Kaili, Tiemo Wölken, Jan Philipp Albrecht, Marisa Matias te Barbara Kappel.

 

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci