Interes iz UAE-a za ulaganja u Tuzlanskom kantonu

Interes iz UAE-a za ulaganja u Tuzlanskom kantonu

Delegacija Tuzlanskog kantona, predvođena premijerom Begom Gutićem, boravi ovih dana u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) na poziv predstavnika više investicionih grupacija.

Tokom sastanka s predsjednikom Upravnog odbora Al Habtoor grupacije Khalaf Ahmad Al Habtoorom i njegovim sinom Mohammedom Al Habtorom, zamjenikom predsjednika Upravnog odbora i glavnim izvršnim direktorom Grupacije, Gutić je prezentovao Tuzlanski kanton, njegove komparativne prednosti u regionu, te potencijale koji bi mogli biti interesantni toj investicijskoj grupi za njihova ulaganja.

Uzimajući u obzir da je Al Habtoor Grupa jedna od najuspješnijih i najcjenjenijih poslovnih grupacija u Emiratima, s portfoliom vrijednim nekoliko stotina milijardi dolara, te njenim strateškim opredjeljenjima, Gutić je predstavio potencijalne TK-a na elektroenergetskom polju, metalskoj industriji, poljoprivredi i proizvodnji hrane, te medicinskom turizmu.

Također, pozvao ih je da posjete Tuzlanski kanton, te se i sami uvjere u vrijednost i potencijale danas prezentiranih projekata.

Delegacija TK-a, u kojoj su i direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla Rifat Karasalihović i advokat Enver Hogić, susrela se i s glavnim izvršnim direktorom aviokompanije Fly Dubai Ghaith Al Ghaithom s kojim je razgovarala o potencijalima tuzlanskog aerodroma, a posebno s aspekta kargo transporta i izvoza hrane na područje UAE-a.

Između ostalog, bilo je razgovora i o otvaranju linije koja bi Tuzlu povezala i sa destinacijama na Bliskom istoku, kao i eventualnom otvaranju zajedničke kompanije što bi značilo i snažniju investiciju na područje TK, saopšteno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK-a.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci