Institucije BiH ne raspolažu nikakvim informacijama o tržištu bitcoina u našoj zemlji

Institucije BiH ne raspolažu nikakvim informacijama o tržištu bitcoina u našoj zemlji

Komisija za finansije i budžet Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zatražila je od Ministarstva finansija BiH da dostavi informaciju o rasprostranjenosti tržišta i upotrebi virtuelne valute bitcoin u BiH.

Iz Ministarstva finansija BiH su poručili da oni nisu nadležni za realizaciju ovog zaključka, odnosno da ne raspolažu podacima za pripremu informacije. Iz tog razloga su zatražili od Centralne banke BiH da dostavi tražene informacije ukoliko njima raspolaže.

Centralna banka BiH je odgovorila da ne raspolaže nikakvim informacijama o rasprostranjenosti tržišta virtuelne valute bitcoin u Bosni i Hercegovini te da se sve bitcoin transakcije obavljaju putem vizuelne neregulisane mreže.

“U nekim zemljama postoje i bankomati za kupovinu i prodaju samog bitcoina za lokalnu valutu, ali isti ne postoje u BiH”, navedeno je u odgovoru Centralne banke BiH.

Ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda u dopisu upućenom Komisiji za finansije i budžet naveo je da slijedom navedenog zvanične institucije BiH ne raspolažu potrebnim informacijama koje bi na odgovarajući način predstavljale realizaciju zaključka Komisije za finansije i budžet Parlamentarne skupštine BiH.

Bitcoin je decentralizovana, distribuirana, anonimna platna mreža, a ujedno i virtuelna valuta koju ta platna mreža koristi.

Bitcoin platna mreža funkcioniše pomoću kompleksnog algoritma.
Transakcije u mreži Bitcoin (s velikim B) se bilježe u javnoj knjizi (popisu transakcija) koristeći vlastitu valutu koja se, također, zove bitcoin (ali s malim slovom “b”). Plaćanja se sprovode na principu peer-to-peer mreže, bez centralne institucije ili jednog administratora.

Novi bitcoini se dodjeljuju kao nagrada za obradu transakcija korisnicima koji nude svoju računarsku snagu za provjeru i spremanje uplata u javnoj knjizi.

Ovi pojedinci ili firme se uključuju u aktivnosti održavanja Bitcoin mreže (tzv. “rudarenje”) u zamjenu za transakcijske takse i novonastale bitcoine.
Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci