Inflacija prijeti ekonomiji Ugande

Inflacija prijeti ekonomiji Ugande

Vlada očekuje da će inflacija još rasti s obzirom na veliku potrošnju uoči februarskih izbora. Inflacija prijeti ekonomiji Ugande.

Inflacija u Ugandi trenutno iznosi 8,8%. Banke Ugande predviđaju daljnji rast inflacije, u rasponu 8-10%. Banka je podigla kamatne stope sa 16% na 17% u cilju kontrolisanja inflacije.

Inflacija bi mogla dobiti dodatni poticaj zbog vladinog trošenja uoči izbora, rekao je Fred Muhumuza, istraživač NGO Financial Sectora Ugande. Izbori u 2011. uzrokovali su rast inflacije na 30,5%. Prema izvještajima medija do decembra je potrošeno 85% nacionalnog budžeta koji iznosi 2,1 milijardu dolara. Glavni snabdjevač novca u ekonomiji je vlada, istakao je Muhumuza, a to je ista vlada koja će trošiti više i gurati inflaciju na još viši nivo.

Muhumuza navodi da dodatna potrošnja usporava napore vlade i Centralne banke da kontroliše inflaciju. Izborna komisija Ugande tražila je od vlade preko 78,3 miliona dolara da finansira izbore. Policija Ugande tražila je 57,6 miliona dolara za sigurnost tokom izbora u Ugandi. Lawrence Bategeka, viši konsultant za ekonomiju, rekao je u petak da je rast inflacije neizbježan.

Bategeka je napomenuo da je ugandski šiling već oslabio u odnosu na glavne strane valute, što je podiglo inflaciju na još viši nivo. “Inflacija će biti neizbježna zbog načina na koji će vlada finansirati svoj deficit i upravljati zaduživanjem iz Centralne banke“.

I dalje postoje određeni faktori koji povećavaju inflaciju.

Nestašica hrane uzrokuje rast inflacije, s obzirom na kišu koja ugrožava proizvodnju hrane i otežava prevoz hrane, navodi Muhumuza. Bategeka također navodi da će Božićna potrošnja doprinijeti rastu inflacije s obzirom da ljudi tada troše više novca. Da bi se izborila sa inflacijom, vlada traži supstitute uvoznih proizvoda u lokalnim proizvodima.

Prema statistikama Europske komisije uvoz Ugande bio je 3,4 milijarde dolara u 2014, a izvoz 1,4 milijarde dolara. Vlada Ugande je razvila nacionalnu izvoznu strategiju koja će biti instrument za promociju izvoza. Ovo bi trebalo potaknuti stanovništvo Ugande da kupuje lokalne proizvode umjesto da kupuje uvezenu robu.

Anadolija/V.P.

O autoru

Srodni članci