Industrijske aktivnosti u eurozoni i u julu jake

Industrijske aktivnosti u eurozoni i u julu jake

Rast industrijskih aktivnosti u eurozoni na početku druge polovine godine ostao je jak, premda nešto slabiji od očekivanog, a zahvatio je sve segmente proizvodnje i čini se održivim, pokazao je izvještaj londonske istraživačke kompanije Markit.

Konačni indeks menadžera nabave (PMI) u sektoru proizvodnje eurozone, koji izrađuje londonski Markit, u julu je skliznuo na 56,6 bodova, s najviših šestogodišnjih nivoa od 57,4 boda, koje je dosegao u junu.

Konačni podatak je nešto slabiji od prvih Markitovih procjena, kojima je procijenjen na nivou od 56,8 bodova. Sve vrijednosti iznad 50 bodova, nivoa koji dijeli rast od pada aktivnosti, pokazuju da su aktivnosti ojačale, podsjeća Reuters.

Indeks proizvodnje, sastavnica ukupnog indeksa PMI, koji objedinjuje proizvodni i uslužni sektor 19-člane ekonomije, skliznuo je na 56,5 bodova, sa 58,7 bodova, što je bio njegov najviši nivo od aprila 2011. godine. Ukupni PMI indeks će biti objavljen u četvrtak.

“Aktivnosti u tvornicama eurozone u julu su ponovo bile živahne. Vrijednost indeksa PMI-ija je nešto slabija od prvotno procijenjene, kliznuvši na najniže nivoe u protekla četiri mjeseca, no i dalje je ohrabrujuće živahna”, kratko je komentirao glavni Markitov ekonomist Chris Williamson.

Priljev novih narudžbi ostaje jak, neobavljeni poslovi postupno se povećavaju i zapošljavanje je jako, sugerirajući da će august ostati živahan, napominju, između ostalog, u Markitu i dodaju da aktivnosti i dalje jačaju premda su tvornice deseti mjesec zaredom podigle cijene.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci