Industrija čokolade uništava šume na zapadu Afrike

Industrija čokolade uništava šume na zapadu Afrike

Svjetska industrija čokolade kriva je za katastrofalno uništavanje prašuma u zapadnoj Africi, gdje se šume krče radi proizvodnje kakaa. Trgovci koji prodaju kakao Marsu, Nestleu, Mondelezu i drugim velikim kompanijama kupuju proizvode nelegalno uzgajane u zaštićenim dijelovima Obale Slonovače, gdje su površine pod prašumama smanjene za više od 80% od 1960. godine.

Nelegalni kakao se u lancu miješa s “čistim” zrnima, što znači da bi Mars čokoladice ili Milka čokolade mogle sadržavati “prljavi” kakao, budući da više od 40% kakaa u svijetu dolazi iz Obale Slonovače, navodi britanski The Guardian.

U tekstu se navodi kako su novinari lista putovali Obalom Slonovače i zabilježili krčenje prašuma radi plantaža kakaa – sela i poljoprivrednici su zauzeli nacionalne parkove koji bi trebali biti zaštićeni, dok službenici zaduženi za očuvanje okoliša primaju mito kako ne bi kontrolirali snabdijevanje kompanija.

U zahtjevu Guardiana za komentar, Mars, Mondelez i Nestle, kao i trgovci Cargill i Barry Callebaut, nisu negirali optužbe da je kakao zasađen sa iskrčenim površinama prošao kroz njihov lanac snabdijevanja, iako svi navode kako naporno rade da u njihovim proizvodima ne bude “prljavog” kakaa.

Oko 70% svjetskog kakaa proizvodi oko dva miliona poljoprivrednika u pojasu od Sierra Leonea do Kameruna, ali su Obala Slonovače i Ghana dva najveća svjetska proizvođača, dok su istovremeno i najveće žrtve deforestacije.

Sve veća potražnja za čokoladom, znači da, ako se ništa ne poduzme, do 2030. više neće biti šume u Obali Slonovače. Velike kompanije su navele kako su svjesne problema deforestacije radi proizvodnje kakaa i kažu da su posvećene rješavanju problema.

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci