Indija ukinula namet na uvoz zlata, trgovci odmah naručili 25 tona

Indija ukinula namet na uvoz zlata, trgovci odmah naručili 25 tona

Nakon što su indijske vlasti ukinule porez od 10 posto na uvoz zlata, indijski trgovci će kupiti u samo dva mjeseca oko 25 tona zlata iz Južne Koreje. Taj potez je potpuno iznenadio ostale zlatare u Indiji koji, robom nabavljenom iz drugih izvora, sada više ne mogu konkurisati korejskom zlatu.

“Oko 12 tona zlata već je stiglo u Indiju, a do kraja mjeseca ukupan uvoz zlata bi mogao iznositi 25 tona”, rekao je za Reuters James Jose, sekretar Asocijacije prerađivača zlata u Indiji.

Indija, inače drugi potrošač zlata na svijetu (prva je Kina), nameće 10 posto poreza na uvoz zlata, ali ne i zemljama s kojima ima potpisan Trgovinski sporazum, poput sporazuma koji ima potpisan s Južnom Korejom.

Porez na uvoz zlata je ukinut nakon implementacije novog Poreza na imovinu i usluge.

“Oni koji uvoze zlato iz Južne Koreje sada ubiru procenat. Štede 10 posto, pa mogu dati popuste od 10, 15 dolara. Marže prerađivača se kreću oko 0,65 posto. Ne možemo konkurisati nekome ko daje 1 posto popusta”, rekao je direktor najvećeg indijskog prerađivača zlata kompanije MMTC-PAMP India Rajesh Khosla.

Popusti na zlato u Indiji bilježe rekorde. Tako je prošle sedmice na jednu uncu zlata odobren popust od 11 posto. Južna Koreja je interesantna jer velike količine zlata dostavlja u obliku novčića i drugih predmeta koji ne podliježu carinama i porezima.

Prema podacima državnih vlasti u Indiji, uvoz zlata u toj zemlji u proteklih pola godine se udvostručio i kreće se oko 550 tona. Vlasti su svjesne disbalansa koji je ukidanje naknade od 10 posto na uvoz prouzrokovalo, pa je najavljena protivmjera u vidu novog nameta na uvoz zlata.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci