Indeks ljudskih sloboda: BiH pretposljednja u regionu

Indeks ljudskih sloboda: BiH pretposljednja u regionu

Bosna i Hercegovina je rangirana na 57. mjestu prema Indeksu ljudske slobode koji zajednički objavljuju Cato institut, Fraser institut i Liberales institut FNF fondacije.

Bosna i Hercegovina je u izvještaju dobila ocjene: 7,93 za lične slobode (47. pozicija) i 6,61 za ekonomske slobode (99. pozicija), te 7,27 za ukupne ljudske slobode (57. pozicija). Najbolje ocjene po pitanju ličnih sloboda Bosna i Hercegovina ostvaruje na indikatoru “Identitet i lični odnosi” (9,3). Što se tiče ekonomskih sloboda, najbolje ocjene naša zemlja tradicionalno ostvaruje u području stabilnosti valute (8,4).

“Najveće prepreke za veći stepen slobode u Bosni i Hercegovini se odnose na slabu vladavinu prava, što je zajednički problem svih postsocijalističkih ekonomija u regionu. Shodno tome, nemogućnost BiH da osigura vladavinu prava je rezultiralo, između ostalog, sporim ekonomskim rastom, nedostatkom stranih direktnih investicija, ali i visokoj stopi nezaposlenosti”, navodi Tanja Porčnik, koatuorica Indeksa ljudske slobode.

Kada je riječ o ekonomiji naše zemlje, najgore ocjene ostvarujemo po pitanju veličine države i vladavine prava. “Ovi faktori blokiraju razvoj privatnog sektora, što jasno pokazuju ostali ekonomski indeksi, poput onih o konkurentnosti, pokretanju biznisa i slično. U osnovni najbolje ocjene postižemo u oblasti koju ne kontroliramo, a to je novac”, navodi liberalni ekonomista Admir Čavalić, direktor udruženja “Multi”.

U odnosu na region, Bosna i Hercegovina se nalazi na pretposljednjem mjestu. Slovenija prednjači na 36. mjestu, zatim slijede Hrvatska (43. mjesto), Crna Gora (51. mjesto) i Srbija (55. mjesto). Iza Bosne i Hercegovine se nalazi Makedonija na 60. mjestu.

Na svjetskom nivou je došlo do blagog narušavanja ljudskih sloboda, odnosno pada sa 7,05 na 6,93 poena (na listi od 10 poena).

Na vrhu po pitanju ljudskih sloboda nalazi se Švicarska, koja je zamijenila Hong-Kong. Potom slijede Novi Zeland, Irska, Australija, Finska, Norveška i Danska.

Na posljednjim mjestima se nalaze zemlje poput Egipta, Jemena, Libije, Venecuele i Sirije.

Zemlje koje imaju visok stepen ličnih sloboda teže da imaju i više ekonomskih sloboda. Analize u okviru Indeksa pokazuju da je izvjesna razlika u stepenu bogatstva između najslobodnijih i najmanje slobodnih zemalja. Tako najslobodnije zemlje svijeta imaju u prosjeku $38,871 dohodak po glavi stanovnika, dok najmanje slobodnije, u prosjeku imaju $10,346 dohodak po glavni stanovnika. Pored toga, autori su pronašli snažnu korelaciju između ljudskih sloboda i demokratije, sa izuzetkom Hong-Konga.

“Podaci jasno pokazuju da sloboda, u svim svojim dimenzijama, igra centralnu ulogu po pitanju ljudskog progresa”, napomenuo je Ian Vasquez, jedan od autora ovog izvještaja.

U okviru Indeksa ljudske slobode vrši se sveobuhvatno rangiranje 159 zemalja i to na bazi 79 različitih indikatora ličnih, građanskih i ekonomskih sloboda. Indeks prati stanje sloboda od 2008. godine.

 

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci