Impresivan preokret: Europa je sada pokretač globalne trgovine

Impresivan preokret: Europa je sada pokretač globalne trgovine

Europska ekonomija je doživjela impresivan preokret posljednjih godina. Sa tako slabe pozicije da je nekim zemljama bila potrebna međunarodna spasilačka pomoć, a centralne banke su pokrenule novčane podsticaje bez presedana za sprečavanje širih potresa, Međunarodni monetarni fond region sada smatra “pokretačem globalne trgovine” i ekonomskog rasta.

U svom posljednjem pregledu, objavljenom u ponedjeljak, MMF ukazuje da je oporavak u Europi tako jak da nadmašuje ostatak svijeta. Ova institucija predviđa da će ove godine europska ekonomija porasti za 2,4% ove godine i 2,1% sljedeće godine, nakon što je BDP porastao za 1,7% u 2016. godini. Za 2017. i 2018. godinu ovo predstavlja porast BDP-a od 0,5 i 0,2 procentnih poena, u odnosu na prognozu ranije ove godine. U eurozoni ekonomski rast nije bio ovako ujednačen već dvije decenije, napominje MMF.

Poboljšane globalne ekonomske izglede uglavnom treba zahvaliti oporavku Europe, kaže MMF. Prošle godine svjetska trgovina je usporila. Ove godine WTO očekuje da će se ponovo uzdizati, ali politike protekcionističkog pristupa (posebno u SAD-u) čine da organizacija nije sigurna u to koliko će poboljšanje iznositi. Europa je neočekivana svijetla tačka koja predvodi svjetsku ekonomiju u ovom pogledu.

“Jačanje oporavka usljed domaće potražnje u Europi podstaklo je globalnu trgovinu”, navodi MMF. “Sa doprinosom Europe rast globalnog uvoza robnih dobara u periodu 2016/17, sličan je onom u Kini i Sjedinjenim Državama zajedno”.

Pozitivna ocjena MMF-a dolazi nakon što je Europska komisija, također, predvidjela da region ima jako dobru godinu. Predviđa se da će eurozona porasti najbrže u deceniji, sa rastom BDP-a ove godine od 2,2%. To je veliko poboljšanje u odnosu na ranije prognoze od 1,7% prije šest mjeseci.

Sve dobre vijesti su podstakle JP Morgan Asset Management da prvi put u deceniji poboljša svoje prognoze za dugoročne izglede privrede eurozone, saopštila je firma. Sada oni očekuju “trend rasta” od 1,5% u narednih 10-15 godina, sa rasta od 1,25% ranije.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci