Ilahi: Ekonomija u BiH najmanje reformisana u regionu

Ilahi: Ekonomija u BiH najmanje reformisana u regionu

Šef Misije Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ za BiH Nadim Ilahi izrazio je nadu da će ekonomske reforme u BiH biti nastavljenem budući da je ekonomija u BiH najmanje reformisana u smislu tranzicije prema modernom društvu, od svih zemalja bivše Jugoslavije.

Ilahi je u plenarnom dijelu “Jahorina ekonomskog foruma” istakao da se to vidi u poslovnom okruženju i nesigurnosti koja postoji i zbog koje u BiH ne stižu investicije koliko bi svi željeli.

“Dosta toga se tiče interne politike koja utječe na BiH i njen razvoj”, naveo je Ilahi i dodao da je BiH dio zapadnog Balkana i da se suočava sa istim problemima kao zemlje regiona.

Što se tiče strukture vlasti u BiH, Ilahi kaže da je ona jedinstvena, ali da u BiH ima mnogo stručnjaka koji dobro rade svoj posao.

“Primjećujemo da povremeno postoje problemi i neslaganja, ali smo otkrili da naši partneri u BiH smatraju da je njihov glavni cilj ekonomska izgradnja regiona i zemlje”, naglasio je Ilahi.

Prema njegovim riječima, poslovno okruženje u BiH nije toliko dobro kao u drugim zemljama regiona i to se vidi iz različitih indikatora.

Naglasio je da su urađene i dobre stvari, kao što je reforma Zakona o radu, smanjenje poreza u Federaciji BiH /FBiH/, zajedno sa USAID-om radi se na parafiskalnim taksama koje treba uskladiti na različitim nivoima u BiH.

“Imamo ciljeve programa poboljšanja upravljanja u javnim preduzećima. Imamo obaveze vlasti prema privatnom sektoru”, rekao je Ilahi i dodao da je potrebno poboljšati efikasnost preduzeća, u čemu je uočen izvjestan napredak.

Govoreći o zajedničkom ekonomskom prostoru u BiH, Ilahi je naveo da preduzeća u Republici Srpskoj i FBiH djeluju na jednom prostoru zbog čega je važno da regulative i propisi budu takvi da odgovaraju tom načinu djelovanja.

On je podsjetio da je MMF insistirao na usvajanju Zakona o akcizama jer je potrebno da se poboljša kvalitet infrastrukture koja je slaba, a to utječe na razvoj tržišta i na preduzeća.

Ilahi je naglasio da se sa odlaskom mladih ljudi suočavaju sve zemlje regiona, te da mladi odlaze jer nema dovoljno zanimljivih poslova, nisu dobro plaćeni i ne odgovara im sistem.

On je upozorio da to za BiH znači gubitak ekonomskog potencijala, smanjenu konkurentnost i nedostatak radne snage.

Ilahi je podsjetio da je cilj MMF-a prije tri godine bio da ekonomija BiH krene uzlaznom putanjom, da se održi makroekonomska i fiskalna stabilnost.

“Makroekonomska i finansijska stabilnost su očuvane u oba entiteta i na nivou BiH”, naglasio je Ilahi i izrazio nadu da će uskoro biti usvojen i zakon o osiguranju depozita.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci