Igre zaslužne za čak 80 posto prihoda od mobilnih aplikacija

Igre zaslužne za čak 80 posto prihoda od mobilnih aplikacija

Mobilne aplikacije ne prestaju donositi prihode za Apple i Google, koji kroz svoj App Store i Play Store nude milione njih korisnicima na dlanu. A u takvoj situaciji igre su ono što najbolje prolazi te čini čak 80 posto ukupnih prihoda od aplikacija!

Istraživanje su sproveli App Annie i IDC, a njihovi izvještaji su relevantni. Dakle, uprihođeno je 86 milijardi američkih dolara u 2017. samo od aplikacija, što znači da su igre uprihodile 68,7 milijardi dolara. Jasno je kao nikad prije, aplikacije su budućnost i na njih se treba koncentrisati te odbaciti sve one priče da je došlo do zasićenja.

Uostalom, prognoza je da će do 2020. igre donositi oko 80 milijardi dolara, a aplikacije u cijelosti oko stotinu milijardi dolara prihoda!

Naravno, ključnu ulogu imaju i developeri jer bez mašte i inovativnosti nema ni zarade. Neka se ugledaju na popularne naslove, koji su tu gdje jesu jer se uložilo mnogo novca u marketing pa i postigao uspjeh na međunarodnom tržištu. Dokaz je to i da ništa nije besplatno, da biste postali milioneri u ovoj industriji, potrebni su vam milioni dolara ulaganja. To se ne može bez investitora, a oni se neće ni truditi ako ne vide interes zajednice, koja se pridobija inovativnošću.

Samo na taj način može se postati dijelom gaming industrije, koja će na nivou svih dostupnih platformi doseći 115 milijardi dolara do 2020. godine.

Naravno, pomaže i to što korisnici sve češće imaju priliku igrati osnovni dio igara besplatno, a tek nakon toga odlučiti žele li dodatno platiti za širu ponudu. Time se kupuje samo ono što korisnik smatra da vrijedi i na kraju plaća za uslugu mnogo lakše, izdašnije i ostaje odan.

A kad se govori o igrama, na iOS top5 po zaradi čine:

Honour of Kings (Tencent), Fantasy Westward Journey (NetEase), Monster Strike (Mixi), Fate/Grand Order (Sony) i Clash Royale (Supercell).

Na Androidu su to: Lineage 2 Revolution (Netmarble), Lineage M (NCSOFT), Monster Strike (Mixi), Fate/Grand Order (Sony) i Candy Crush Saga (Activision Blizzard).

 

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci