Ifo: Njemački BDP će porasti iduće godine za 2,6 posto

Ifo: Njemački BDP će porasti iduće godine za 2,6 posto

Aktivnosti u njemačkoj ekonomiji će se povećati u sljedećoj godini za 2,6 posto, objavio je u četvrtak ugledni institut Ifo, povisivši time važeću procjenu za više od pola postotnog boda.

U obrazloženju podignute procjene Ifovi ekonomisti ističu široku bazu rasta aktivnosti koja generira rekordnu zaposlenost i visoke porezne prihode.

“Mnogi sektori bilježe pravi procvat, od građevinarstva do industrije i trgovine, zbog čega Ifov indeks poslovne klime niže rekorde”, izjavio je ekonomist njemačkog instituta Timo Wollmershaeuser.

Najvećoj europskoj privredi očigledno ne škodi ni politička neizvjesnost budući da je procjena rasta podignuta unatoč dugotrajnom procesu formiranja vlade u Njemačkoj nakon septembarskih izbora. Kancelarka Angela Merkel već gotovo tri mjeseca pokušava oformiti koalicijsku vladu.

“Njemačka privreda radi poput dobro podmazanog stroja”, konstatira šef Ifoa Clemens Fuest, dodajući da će se snažni ekonomski rast produžiti i na dobar dio 2018. godine.

Bude li potvrđena, procjena za 2018. godinu bit će najviša od 2011. kada je ekonomija porasla za 3,7 posto, podržana izdašnom državnom potrošnjom nakon finansijske krize i posustajanja globalne ekonomije.

Ifo je ujedno danas potvrdio nedavno podignutu procjenu ovogodišnjeg rasta od 2,3 posto.

“Da radnih dana nije tako malo, ove godine bismo imali stopu rasta od 2,5 posto”, rekao je Wollmershaeuser.

Za 2019. godinu u Ifou predviđaju rast od 2,1 posto.

seebiz.eu/V.P.

O autoru

Srodni članci