IBM ostvario rast prihoda prvi put nakon šest godina

IBM ostvario rast prihoda prvi put nakon šest godina

International Business Machines (IBM) ostvario je rast prihoda po prvi put nakon 23 tromjesečja uzastopnog pada, no kompanija je upozorila da će viša porezna stopa ove godine izazvati smanjenje njene dobiti.

Ukupni prihodi tog tehnološkog diva u posljednjem lanjskom tromjesečju povećali su se za 3,6 posto na godišnjem nivou, na 22,54 milijardi dolara, nadmašivši time prosječne procjene analitičara. To je prvi rast prihoda na godišnjem nivou od prvog kvartala 2012. godine.

Prihodi od poslovanja “u oblaku” su skočili za 30 posto u posljednjem lanjskom kvartalu, a onog što kompanija naziva “strateškim imperativima” za 17 posto na godišnjem nivou.

Međutim, IBM je u proteklom kvartalu zabilježio gubitak od 1,05 milijardi dolara, dok je godinu dana prije ostvario dobit od 4,5 milijardi dolara. Posljedica je to troškova od 5,5 milijardi dolara povezanih s poreznom reformom.

Kompanija prognozira stabilne marže i prihode za 2018. godinu, podstaknute rastom u svojim novijim dijelovima poslovanja, kao što su programska rješenja “u oblaku” i sigurnosne usluge.

Američki tehnološki div predviđa u 2018. stopu poreza na poslovanje od 16 posto, plus ili minus dva postotna boda, u poređenju sa stopom od 12 posto u prethodnoj godini.

“Porezi će biti nepovoljni vjetrovi u 2018. godini”, rekao je kompanijin veteran i novi finansijski direktor James Kavanaugh u četvrtak, prilikom predstavljanja poslovnih rezultata.

Kavanaugh je kazao i kako će IBM nastaviti “održavati visok nivo ulaganja” u ovoj godini, pojačavajući izvedbu i sposobnosti na “strateškim imperativima”, kao što su poslovanje u “oblaku”, zaštita internetskih mreža od hakerskih napada, analiza podataka te umjetna inteligencija.

Ta usredotočenost, koju je inicirala izvršna direktorica Ginni Rometty, pomogla je IBM-u da uspostavi određenu protutežu svojem opadajućem hardverskom i softverskom poslovanju, te uspori pad prihoda u posljednjim kvartalima.

seebiz.eu/V.P.

O autoru

Srodni članci