I Turkish Airlines na meti Trumpa

I Turkish Airlines na meti Trumpa

Američki predsjednik Donald Trump u nizu agresivnih tweetova ponovo je upozorio Ankaru: Turska dugi niz godina iskorištava Sjedinjene Američke Države, tvrdi Trump. Sada će odnosi sa Turskom – važnim NATO saveznikom SAD-a – biti reducirani. 

Američki ministar finansija Steven Mnuchin je uvjerio Trumpa da su dalje kaznene mjere protiv Turske spremne. Nakon kaznenih tarifa na turski izvoz čelika i aluminija, ograničenja letenja za Turkish Airlines je sljedeći mogući korak.

Turska će na isti način ponovo odgovoriti na nove sankcije, rekao je ministar trgovine Ruhsar Pekcan.

Centralna banka Turske u Ankari i dalje se ne odlučuje za intervenciju. Analitičari tvrde da je očigledno pod utjecajem šefa države Tayyipa Erdogana, koji odbija više ključne kamatne stope. Banka je objavila nove procjene u petak prema kojima očekuje kurs od 5,97 lira za dolar do kraja godine i inflaciju od 16,45 posto. Prošlog proljeća, ona je i dalje očekivala inflaciju od sedam posto.

Nejasno je kako turske banke i kompanije namjeravaju dugoročno otplatiti svoj dolarski dug. U oktobru se očekuje otplata 3,8 milijardi dolara, navode analitičari francuske banke Société Générale. Troškovi turskih kreditora su porasli za više od trećine od početka godine.

Ministarstvo finansija je objavilo novi kreditni paket za srednja preduzeća. Preduzeća koja su pretrpjela gubitke kao posljedica kolapsa lire neće morati osigurati dodatni kolateral za nove kredite. Također, predstavljen je paket pomoći koji malim i srednjim preduzećima omogućuje da dobiju izvozne subvencije do 300.000 lira (trenutno ispod 50.000 dolara).

Istovremeno, Standard&Poors je snizio dugoročni suvereni rejting Turske na ‘Bplus’ sa ‘BB-‘, ali je izglede ostavio stabilnim.

Agencija za kreditni rejting je navela izuzetnu volatilnost turske lire, neadekvatne korake finansijskih institucija i predviđa recesiju za narednu godinu. Standard & Poor's, također, očekuje da će inflacija u Turskoj porasti na najviše 22 posto u naredna četiri mjeseca.

Agencije/A.Š.

 

O autoru

Srodni članci