I Mađarska vraća zlato kući

I Mađarska vraća zlato kući

Centralna banka Mađarske je najavila da će vratiti u zemlju 100.000 unci (tri tone) zlata iz Londona.

Odluka o vraćanju rezervi zlata, u ukupnom iznosu od oko 33 milijarde mađarskih forinti (130 miliona dolara), objašnjena je kao potez iz sigurnosnih razloga, u slučaju potencijalne geopolitičke krize.

Također, u skladu je sa međunarodnim trendovima, pošto trenutno pune svoje rezerve zlata mnoge centralne banke, uključujući austrijske, njemačke i holandske.

Centralna banka Mađarske čuva zlatne rezerve od osnivanja 1924. godine. Količina je kontinuirano rasla do Drugog svjetskog rata. Najveća količina zlata je bila na početku sedamdesetih oko 65-70 tona. Banka je tada odlučila da smanji rezerve zlata na najniži mogući nivo.

Početkom 2010. tendencija zadržavanja rezervi van zemlje ponovo se mijenja i centralne banke su počele da akumuliraju zlato kao potencijalni odgovor na finansijsku krizu.

SAD i Njemačka su trenutno najveći svjetski „čuvari“ zlata. Mađarska ima jednu od najmanjih količina plemenitog metala u poređenju sa ostalim zemljama srednje Europe. Od 1992. godine aktivnost Budimpešte je ostala stabilna pošto MNB nije kupila ni prodala nijednu od svojih rezervi zlata.

bankar.me/V.P.

O autoru

Srodni članci