Hyundai: Tarife na automobile gase radna mjesta u SAD-u

Hyundai: Tarife na automobile gase radna mjesta u SAD-u

Sindikat radnika Hyundaija upozorio je danas da bi oštro povećanje carina na automobile, koje razmatra Washington, moglo da košta Amerikance na desetine hiljada radnih mjesta, i izrazio zabrinutost za globalnu autoindustriju zbog rasplamsavanja trgovinskih sukoba između SAD-a i drugih zemalja.

Sindikalci u najvećoj južnokorejskoj autokompaniji navode u saopštenju da će, ukoliko američki predsjednik Donald Trump uvede carine od 25 posto na automobile, to pogoditi prodaju Hyundaija u SAD-u i ugroziti oko 20.000 radnih mjesta u njihovoj fabrici u Alabami, prenosi agencija AP.

Ova sindikalna organizacija, koja broji 51.000 članova u Južnoj Koreji, podsjeća da u njihovim ugovorima sa Hyundai Motorsom postoji klauzula kojom je garantovano da će kompanija prvo zatvarati fabrike u inostranstvu prije zatvaranja svojih pogona u Južnoj Koreji u slučaju da restrukturiranje postane neizbježno.

“Ako izvoz automobila iz Južne Koreje u SAD bude blokiran i prodaja bude ugrožena, američka fabrika u Alabami, koja posluje od maja 2005. godine, mogla bi da bude prva koja će biti zatvorena, što znači da je oko 20.000 američkih radnika u riziku da dobije otkaz”, piše u saopštenju.

Sindikat je dodao da očekuje da će Južna Koreja biti izuzeta od tarifa na automobile.

U saopštenju se, također, navodi sa su južnokorejski proizvođači motornih vozila već bili kažnjeni prilikom ponovnih pregovora o bilateralnom trgovinskom sporazumu sa SAD-om.

Seul i Washington su se dogovorili tada da se odloži ukidanje tarifa na korejske pikap kamione za još 20 godina, što je mjera koja je izazvala nezadovoljstvo autoindustrije, ali je, s druge strane, Južna Koreja dobila izuzeće od američkih tarifa na uvozni čelik, konstatuje AP.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci