Hrvatska s najvećim rastom industrijske proizvodnje u EU

Hrvatska s najvećim rastom industrijske proizvodnje u EU

Pad proizvodnje su bilježile u junu na mjesečnom nivou samo Irska, za 8,9 posto, Holandija, za 1,3 posto, i Mađarska, za 1,2 posto, pokazuje Eurostatov izvještaj objavljen početkom sedmice.

Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj snažno je ubrzala u junu, izdvojivši se najsnažnijim tempom rasta na mjesečnom nivou među zemljama Europske unije, pokazuju podaci europskog statističkog ureda.

Sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u Hrvatskoj porasla je u junu za 4,5 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je uvećana 1,8 posto, izvijestio je Eurostat.

Time je Hrvatska prema raspoloživim podacima Eurostata zauzela vodeću poziciju među zemljama EU-a po rastu proizvodnje na mjesečnom nivou, a prate je Rumunija, s 1,7 posto, te Češka i Finska, s 1,5 posto.

Pad proizvodnje su bilježile u junu na mjesečnom nivou samo Irska, za 8,9 posto, Holandija, za 1,3 posto, i Mađarska, za 1,2 posto, pokazuje Eurostatov izvještaj objavljen početkom sedmice.

Na nivou Europske unije sezonski prilagođena industrijska proizvodnja smanjena je u junu za 0,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, zakočena 2,0-postotnim padom proizvodnje kapitalnih dobara.

Blago je u EU u junu porasla samo proizvodnja energije, za 0,5 posto.

Eurostat je ujedno za 0,1 postotni bod povisio procjenu majskog rasta industrijske proizvodnje u EU, na 1,3 posto.

Pad proizvodnje kapitalnih dobara – za 2,8 posto – pritisnuo je u junu i proizvodnju na nivou eurozone, koja je na mjesečnom nivou pala za 0,7 posto.

U maju je proizvodnja u eurozoni prema revidiranim podacima Eurostata uvećana za 1,4 posto.

Ravnomjeran rast proizvodnje na godišnjem nivou

Na godišnjem nivou kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u EU u junu je porasla za 2,6 posto, istim tempom kao i u prethodnom mjesecu, prema revidiranim Eurostatovim podacima.

Najviše je porasla proizvodnja kapitalnih dobara, za 4,4 posto, te netrajnih potrošačkih dobara, za 3,1 posto.

Proizvodnja energije je smanjena za dva posto.

U eurozoni je proizvodnja u junu uvećana za 2,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, za 0,1 postotni bod slabije nego u maju.

Najveći rast je zabilježen u kategoriji kapitalnih dobara, za 4,3 posto, dok je proizvodnja energije pala za 2,8 posto.

Među zemljama EU-a najveći rast industrijske proizvodnje u junu na godišnjem nivou prema raspoloživim podacima Eurostata je bilježila Irska, za 7,7 posto. Slijede Rumunija sa sedam posto, Češka sa 6,9 posto i Poljska sa 6,7 posto.

U Hrvatskoj je industrijska proizvodnja u junu na godišnjem nivou porasla za 3,1 posto, nakon 0,6-postotnog pada u prethodnom mjesecu.

Pad proizvodnje na godišnjem nivou bilježili su u junu Danska, za 1,2 posto, Portugal, za 1,0 posto, i Holandija, za 0,2 posto, navodi Eurostat.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci