Aktuelno:
Hrvatska: naknade smanjene na 12,6 eura

Hrvatska: naknade smanjene na 12,6 eura

Pravilnik će biti objavljen sutra u “Narodnim novinama”, navodi se u saopštenju iz Ministarstva poljoprivrede Hrvatske.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković naložio je izmjenu ovih propisa nakon žestokih reagovanja susjednih zemalja pogođenih hrvatskim mjerama.

Izmjena se odnosi na naknadu za kontrolu usklađenosti voća i povrća sa tržišnim standardima, te iznosi 12,6 eura za svaku pojedinu vrstu voća i povrća u okviru jedne kontrole koje sprovode poljoprivredna i fitosanitarna inspekcija, javio je HRT.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske saopštilo je da će, kao i do sada, intenzivno raditi na mjerama obezbjeđenja kvalitetne i zdravstveno ispravne hrane koja se prodaje u Hrvatskoj.

Oni podsjećaju da je sa susjednim državama dogovoreno da od sutra nema trgovinskih blokada na granicama.

“U saradnji sa susjednim državama analizirat ćemo cijene naknada inspekcijskog nadzora u okruženju da bismo osigurali zaštitu potrošača i konkurentan položaj poljoprivrednika na način koji neće ometati trgovinsku razmjenu”, navodi se u saopštenju.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je ranije danas Srni da će Hrvatska iznos naknade za inspekcijski nadzor vratiti na 90 kuna, odnosno 27,70 KM.

On je naveo da je nakon jutrošnjih, završnih konsultacija sa hrvatskim ministrom Tomislavom Tolušićem to pitanje definitovno usaglašeno i da se sve “vraća na staro”.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci