Hladni putevi kineskih ulaganja

Hladni putevi kineskih ulaganja

Da li su Kinezi željni svježeg islandskog zraka, ili je to samo lakši put do Arktika?

Trudeći se da stoji uspravno uprkos jakom vjetru, Bragi Benediktsson je pogledao na zemlju koja se nalazi u vlasništvu njegove porodice – ravnicu od snijega i leda koju kineski milijarder želi pretvoriti u teren za golf – i nasmijao se. „Igrati golf ovdje je jako teško“, izjavio je Benediktsson za New York Times.

Bilo je jedanaest sati ujutru i blijedo sunce se tek naglašavalo na nebu. Snijeg koji je počeo padati još u septembru vjerovatno će ostati tu do maja. Čak je i za Islanđane, koji su naviknuti na surovije uslove i izolaciju, Grimsstadir posebno izolovano mjesto.

No, zahvaljujući ljubavi prema poeziji i snijegu jednog kineskog tajkuna, ovaj dio Islanda postao je scena za bizarnu sagu geopolitičkih intriga, u kojima plešu milioni dolara i mnogobrojne teorije zavjera. U centru drame je Huang Nubo, bivši zvaničnik kineske Komunističke partije u odjelu za propagandu, koji se sada bavi razvojem nekretnina. On želi da u Grimmstadiru gradi luksuzni hotel i igralište za golf, sve to za bogate Kineze koji traže svjež zrak i samoću.

Poslovni plan – više poezija, manje plan

„To nikada nije bio naročito uvjerljiv poslovni plan“, izjavio je islandski ministar uređenja Ogmundur Jonasson koji je prošle sedmice odbio zahtjev da gospodin Nubobude izuzetak u islandskom zakonu o tome da stranci mogu posjedovati zemlju u Islandu. „Postavio sam mnoga pitanja, a nisam dobio odgovore“, dodao je ministar.

U blizini Grimsstadira
U blizini Grimsstadira

Podstaknut diplomatama iz SAD-a i drugih zemalja da dobro ispita namjere Nuboa, ministar Jonasson je bio jako sumnjičav povodom kineskih zanimanja za Grimsstadir. „Morate da ovo pogledate iz geopolitičke perspektive i pitate se o motivima“, izjavio je Jonasson.

Odbijena odmah na početku u namjeri da kupi veliko područje divljine na Islandu (oko 150 kvadratnih kilometara), Nuboova kompanija Zhongkun Group je preusmjerila svoje napore ka dobivanju dozvole za dugoročno iznajmljivanje zemljišta. Kinezi se, također, nadaju da će slijedeći izbori dovesti i do vlade koja će biti raspoloženija prema sličnim nagodbama. Sadašnja vlada u Rejkjaviku, koalicija lijevog centra, uglavnom je bila jako hladna prema Nubou. Čak su i ministri koji favorizuju kineske investicije počeli da se pitaju o čemu se stvarno radi.

Bivši ministar Ossur Skarphedinsson izjavio je kako on ne vidi razlog za obustavljanje Nuboovih kupovina, što bi donijelo oko 100 miliona dolara investicija. No, i njega iznenađuje namjera za gradnjom luksuznog hotela na mjestu tako izoliranom da „skoro možete čuti duhove kako plešu u snijegu“. Što se tiče igranja golfa na tom mjestu, Skarphedinsson smatra da je to „jako teško zamisliti“.

Ovakav razvoj događaja mnoge je naveo na pitanje šta kineski tajkun ili možda kineske vlasti žele da postignu. Prijedlog Zhongkun Groupe da obnovi jedno područje u Grimsstadiru i kupi 10 aviona naveo je mnoge da misle kako Kinezi grade zračnu luku. Pogodnost ovog područja za brodski saobraćaj potakla je mnoge kako Kinezi žele još jedno uporište za svoje pomorske aktivnosti.

Na ova pitanja je odgovorio član Kabineta gospodina Nuboa gospodin Xu Hong. Hong je naglasio kako su priče o kineskim vojnim ambicijama i osvajanju Zapada samo rezultat „hladnoratovske logike i nagađanja“. Hong naglašava kako je Grimsstadir odabran zbog toga što u Kini postoji „tržište za mirna i tiha mjesta“. „Većina Kineza sada ne voli da putuje na prljava i bučna odredišta“, dodao je Hong.

Ipak, mnogi zvaničnici u Islandu smatraju kako Kina želi da osigura zemljište u ovoj strateški važnoj zemlji, članici NATO-a, kako bi pokazala svoje vojne mišiće. Osim toga, Kina je često otvoreno pokazala interes za pokretanjem trgovačkih ruta kroz Arktik te korištenje Islanda kao jednog od glavnih baza na tom putu.

Interes Pekinga za Island, obližnji Greenland i šire područje Arktika nije tajna. Kina pregovara o slobodnom trgovačkom režimu sa Rejkjavikom, što bi bio prvi takav sporazum sa nekom zemljom iz EU. Kineski ledolomac Snježni zmaj prošle je godine pristao u Islandu kako bi pokazao kineske namjere da uđe u društvo zemalja koje sačinjavaju Savjet za Arktik. U Savjetu su sada SAD, Kanada, Rusija, Island i nordijske zemlje.

Kina je u Rejkjaviku otvorila i ubjedljivo najveću (berem fizički) ambasadu, iako u toj zemlji ima samo sedam akreditovanih diplomata.

Island, zemlja obećana

„Niko ne zna koje su njihove namjere u našoj zemlji“, izjavio je Einar Benediktsson, bivši ambasador Islanda u SAD-u i kritičar sve većeg približavanja Islanda Kini. „Sve što znamo je to da je Kini itekako bitno da spusti stopalo na Arktik, a Island je lagan plijen“, dodao je Benediktsson.

Nuboovo zanimanje za Island na početku nije poticalo nikakvu zabrinutost. Nikoga nije previše zanimalo to kada se on 2010. godine pojavio u Rejkjaviku kod svog starog cimera Hjorleifura Sveinbjornssona sa Univerziteta u Pekingu. „Da nismo bili cimeri, nikad ne bi ni čuo za Island“, prokomentarisao je Sveinbjornsson posjete svoga bivšeg cimera. Ipak, on naglašava kako Nubo nije idiot, i da možda ima potencijala u islandskim snježnim pustinjama koje mogu vidjeti samo stranci. 123

Tokom svoje prve posjete Islandu, Nubo nije spominjao nikakve poslovne ugovore, nego je razgovarao o poeziji, najavivši pokretanje Fonda za kulturnu razmjenu Kina – Island.

Nije prošla ni godina dana od prve posjete, a gospodin Nubo se vratio sa sedam miliona dolara vrijednom ponudom za gospodina Benediktssona, uzgajivača ovaca, za kupovinu njegove zemlje u Grimsstadiru. U poslovnom planu kompanije se navodi kako je lokacija odlična za eko turizam te da se planira izgradnja hotela sa pet zvdjezdica, luksuznih vila i golf terena.

Direktor islandskog turističkog centra Edward Huijbens je naglasio kako nije vidio nikakvu finansijsku korist od ovog projekta. „Cijeli projekat je bez ikakve finansijske osnove“, naglašava Huijbens. No, Kineska razvojna banka ne dijeli to mišljenje. Upravo je ona prošle godine sklopila ugovore vrijedne 800 miliona dolara sa Nuboovom kompanijom. U izvještaju Banke se navodi kako će ona „davati kredite i pružati podršku projektima Zhongkun Groupe, uključujući, ali ne isključivo samo to, i projekte na Islandu“.

Ovo je sve aktuelnija priča na Islandu. Jedna verzija pominje kako će domaći državljani kupiti ovu zemlju kineskim novcem, i onda je prepustiti Kinezima na korištenje.

Gospodin Benediktsonn, uzgajivač ovaca, razmišlja o tome da proda zemlju Kinezima. Ne sviđa mu se ideja da će ono što je godinama pripadalo njemu i njegovoj porodici biti preplavljeno turistima, luksuznim hotelima i vilama. No, sa druge strane, on ističe i drugu činjenicu: „Kada hoteli budu rasli ka nebu, ja ću već biti pod zemljom.“

O autoru

Srodni članci