Hepok preselio iz Mostara u Brčko

Hepok preselio iz Mostara u Brčko

“Hepok” d.d. Mostar je svoju opremu za preradu voća i povrća, proizvodnju sokova i bezalkoholnih pića prebacio u novi pogon u Brčkom, navodi se, između ostalog, u Informaciji Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva o stanju u prehrambenoj industriji u Federaciji BiH u 2017. godini.

Fond iz Dubajia Zeraa Agriculture Investment je preuzeo Hepok u augustu 2016. godine, a ranije /u julu 2015. godine/ kupio je brčanski Bosnaplod, gdje je oživio proizvodnju i plasirao nove proizvode na tržište.

U Informaciji Ministarstva se navodi i da su kapaciteti prehrambenih pogona u FBiH u 2017. godini približno slični kapacitetima prethodnih godina.

Jedina vidljiva promjena je osim u preradi voća i povrća, voćnih sokova i bezalkoholnog pića zabilježena u mlinskoj industriji, gdje je nekoliko mlinova srednjeg kapaciteta prestalo s radom.

Za 2017. godinu u odnosu na 2016. godinu karakteristično je da je povećana proizvodnja piva, vode, bezalkoholnih pića, keksa i vafla, i mesa, a da je proizvodnja prerađevina od voća i povrća i cigareta smanjena. Bez obzira na povećanje i smanjenje proizvodnje u 2017. u odnosu na 2016. godinu, iskorištenost kapaciteta u pojedinim granama prehrambene industrije i dalje je niskog stepena, navedeno je u Informaciji.

O autoru

Srodni članci