Gubitak Teve šest milijardi dolara

Gubitak Teve šest milijardi dolara

Potonućem cijene dionice na 23,75 dolara izbrisano je pet milijardi dolara tržišne vrijednosti kompanije.

Dionica izraelske Teve je potonula u četvrtak za 24 posto na Njujorškoj berzi nakon objave golemog gubitka i najave da cijene generičkih lijekova sve više padaju.

Vodeći svjetski proizvođač generičkih lijekova objavio je šest milijardi dolara gubitka u izvještaju za drugo tromjesečje. U istom lanjskom periodu lani kompanija je imala dobit od 254 miliona dolara. K tome, Teva je upozorila da će možda morati ući u pregovore s bankama oko njezina duga od 35 milijardi dolara, prenosi Financial Times.

Potonućem cijene dionice na 23,75 dolara izbrisano je pet milijardi dolara tržišne vrijednosti kompanije. Pad na berzi u Tel Avivu bio je nešto blaži, za 17,8 posto. Međutim, kompaniju i dalje očekuju teški dani, ako je suditi po njezinim procjenama. Naime, Teva je objavila da su cijene generičkih lijekova od početka godina pale za devet posto, što je izazvalo rasprodaju dionica i ostalih proizvođača generičkih lijekova.

Tako je američki Mylan pao za šest posto, AmerisourceBergen za 10 posto, Perrigo za pet, a Endo za šest posto. Pritisak na cijene te vrste lijekova sve više rade veliki američki trgovci i distributeri, među kojima je i Wal-Mart. Prema mišljenju Jeffa Jonasa, analitičara u Gabelli & Co, njihova pregovaračka moć donijet će im mnogo bolje nabavne cijene što će dodatno sniziti marže proizvođača lijekova.

Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci