Građani Sarajeva potrošili 74.654.368 KM na kupovinu lijekova

Građani Sarajeva potrošili 74.654.368 KM na kupovinu lijekova

Prošle godine doktori u KS su propisali i izdali 4.573.552 recepta, i u odnosu na 2016. godinu taj broj je smanjen za 334.785.
Vrijednost izdatih lijekova je bila 74.654.368 KM, stoji, između ostalog, u izvještaju o snabdjevenosti lijekovima koji je na posljednjoj sjednici usvojila Skupština KS.
Visok pritisak

Prema podacima u tom dokumentu, doktori su na recept najviše propisivali „lodix“ tablete koje potiču izlučivanje mokraće iz organizma, zatim „bosaurin“, koji pomaže u liječenju anksioznosti, mišićnih spazama.

Na listi najtraženijih lijekova bio je i „siofor“, koji najviše koriste pacijenti koji imaju dijabetes tip 2. Tražen je bio i „pinox“ za liječenje visokog krvnog pritiska, a izdato je 78.516 kutija, piše “Avaz“.

Odmah iza njega je „nitroglicerol“, koji se najviše koristi kod akutnog napada angine pektoris. Među 30 najtraženijih bile su i tablete „dilatrend“ za liječenje kongestivnog zatajenja srca i visokog pritiska.

Provjera ZZO

Inače, kontrolu svakog realiziranog recepta provjeravaju uposlenici Zavoda zdravstvenog osiguranja KS koji su uočili niz nepravilnosti. Doktorima najviše zamjeraju to što nisu provjeravali status zdravstvenog osiguranja, zatim to što su nepravilno i nečitko pisali recepte bez označenog dana, bez šifre ljekara, preveliko prepisivanje lijekova po jednom osiguraniku.

U 2017. godini realizovano je 3.278.710 ponovljivih recepata.
Agencije/A.Š.

O autoru

Srodni članci