Građani Federacije BiH dobivaju pristup organima u Eurotransplantu

Građani Federacije BiH dobivaju pristup organima u Eurotransplantu

Ministri zdravstva Hrvatske i Federacije BiH potpisali su sporazum o reciprocitetnoj razmjeni organa za transplantaciju, čime će pacijenti iz Federacije BiH od sada imati pristup Eurotransplantu.

Također, potpisan je sporazum kojim će Hrvatska donirati 5,3 miliona eura za lijekove Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, javlja Anadolija.

Ministri zdravstva Hrvatske i Federacije Bosne i Hercegovine Milan Kujundžić i Vjekoslav Mandić potpisali su Protokol o saradnji u području transplantacijske medicine između Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i Federalnog ministarstva zdravstva.

“Ovim ugovorom sustav zdravstva Republike Hrvatske pomoći će ugroženim i hitnim pacijentima u Bosni i Hercegovini u transplantaciji solidnih organa, poglavito kod djece i u slučajevima koji ne mogu čekati. S druge strane, Bosna i Hercegovina se obavezuje da će broj doniranih organa iz Republike Hrvatske vratiti u Hrvatsku“, kazao je ministar Milan Kujundžić.

Dodao je kako cilj hrvatske vlade i Ministarstva zdravstva pomoći razvoju transplantacijske medicine u BiH, s obzirom na to da hrvatski stručnjaci već sada uhodavaju timove koji će u BiH samostalno obavljati transplantaciju organa.

“Vjerujem da će ova suradnja s jedne strane spasiti brojne živote u Bosni i Hercegovini, s druge strane potaknut će građane Bosne i Hercegovine da se uključe i dosegnu, možda ne tako brzo Hrvatsku, jer Hrvatska je postala vodeća zemlja u svijetu, ali da se koracima Hrvatske, i BiH uključi sa donacijama i transplantacijama organa“, kazao je Kujundžić.

Ministar zdravstva Federacije BiH Vjekoslav Mandić istakao je kako je ugovor o transplantaciji usaglašen sa europskom misijom TAIEX, čime je građanima Federacije BiH omogućeno da posredno uđu u Eurotransplant, odnosno da imaju pravo na transplantaciju organa unutar ovog velikog europskog sistema.

“Što više imamo eksplantacija i što više organa doniramo, toliko više možemo i tražiti od Eurotransplanta“, kazao je Mandić.

Sporazum je potpisan na bazi reciprociteta, jer će BiH dobiveni broj organa vremenom vratiti u Eurotransplant.

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci