Google i Huawei šalju SMS u prošlost

Google i Huawei šalju SMS u prošlost

SMS poruke su zauvijek promijenile način na koji komuniciramo, ali više ne ispunjavaju potrebe modernih korisnika, te im nedostaju funkcije na koje su ovi navikli zahvaljujući aplikacijama koje konstantno evoluiraju u okviru pametnih telefona. Upravo zbog toga su Google i Huawei sklopili partnerstvo koje za cilj ima da ubrza prihvatanje RCS (Rich Communication Services) poruka, što bi trebalo da zamijeni dosadašnji SMS/MMS standard.

RCS, poznat i kao Advanced Communications, Joyn i Message+, protokol je koji predviđa znatno napredniju platformu od aktuelne, a nastao je saradnjom više kompanija 2007. godine, da bi ga godinu dana kasnije usvojila organizacija GSMA. Prema setu specifikacija za RCS, koji je GSMA objavila 2016. godine, korisnici će moći da dijele svoje lokacije sa drugim korisnicima, šalju fotografije, te audio i video snimke visoke rezolucije. RCS će podržavati  i internet video pozive i audio poruke, kao i privatne razgovore, budući da će poruke biti enkriptovane. Do 2017. RCS je prihvatilo i pokrenulo tek 49 telekomunikacionih kompanija, a od europskih to su Deutsche Telekom i Vodafone. Proizvođači opreme i uređaja su nešto brži u prihvatanju nove tehnologije: do sada su se na podršku novoj platformi obavezali Alcatel, Asus, HMD Global, HTC, LG, Lenovo, Samsung, Sony, i ZTE, a što se proizvođača softvera tiče, među velikim kompanijama pozivu su se za sada odazvali samo Google i Microsoft.

Google RCS vidi kao otvorenu platformu koja će u budućnosti zamijeniti zatvorene sisteme kao što je iMessage, koji funkcioniše samo na Appleovim uređajima. Upravo zbog toga je 2015. kupio Jibe, servis za razmenu poruka u okviru kojeg je razvio softver za RCS na operativnom sistemu Android, zasnovan na Unversal Profileu. Nedugo zatim, pokrenut je i Jibe Hub, platforma u cloudu koja povezuje mobilne mreže sa ključnom globalnom infrastrukturom za RCS. Googleu se sada priključuje i Huawei, budući da će ponuditi Jibe kao integralni dio svoje IMS (IP multimedia subsystem) mreže za partnerske provajdere, te će razmjenjivanje poruka uskoro poprimiti novi i funkcionalniji format.

bankar.me/V.P.

O autoru

Srodni članci