Google Europskoj komisiji ponudio prikazivanje konkurentskih usluga na temelju licitacije

Google Europskoj komisiji ponudio prikazivanje konkurentskih usluga na temelju licitacije

Google je ponudio prikazivanje konkurentskih usluga poređenja cijena na temelju licitacije, što je dio napora za usklađivanjem s europskim pravilima o zaštiti tržišnog takmičenja, nakon što mu je Komisija zbog zloupotrebe dominantne pozicije na tržištu tražilica ‘odrezala’ rekordnu kaznu.

Prijedlog, podnesen Europskoj komisiji 29. augusta, nakon određivanja kazne od 2,4 milijarde eura, omogućio bi konkurentima da licitiraju za bilo koje mjesto na Googleovom odjeljku za Shopping, kazale su Reutersu osobe upoznate sa situacijom.
Prije tri godine, najpoznatija svjetska internetska tražilica dala je sličnu ponudu u pokušaju nagodbe i okončanja dugotrajne istrage Europske komisije te izbjegavanja kazne. Ponuda je u konačnici odbijena zbog protivljenja konkurenata i neslaganja u izvršnoj vlasti EU-a.
Prema tom prijedlogu Google bi rezervirao prva dva mjesta za vlastite oglase. Sada predlažu još i da vlastitim ponudama u licitaciji formiraju minimalnu cijenu umanjenu za poslovne troškove. Kompanija je tražila povratne informacije od konkurenata.
Prijedlog ne otklanja prigovore europskih regulatora, tvrde izvori, podsjećajući da je Komisija Googleu naložila da jednako tretira konkurente i vlastitu uslugu.
“Ovo je lošije od obaveza”, rekao je jedan od izvora, odbivši biti imenovan zbog osjetljivosti teme. Komisija nije bila odmah dostupna za komentar, dok iz Googlea nisu odgovorili na upit za komentar.
Google je imao rok do 28. septembra za okončanje svoje sporne prakse, dok bi u protivnom njegova krovna kompanija Alphabet mogla biti kažnjena u visini čak pet posto prosječnog globalnog dnevnog prometa.
Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci