Google će hitnim porukama korisnike upozoravati na katastrofe i nesreće

Google će hitnim porukama korisnike upozoravati na katastrofe i nesreće

Google planira uvesti novi sistem uzbunjivanja kojim bi upozoravao korisnike na katastrofe, terorističke napade i razne druge krize kojima bi mogli biti izloženi.

Ako tokom krizne situacije korisnici potraže lokaciju događaja ili sam događaj na samom vrhu pronađenih rezultata potrage pojavit će im se hitno upozorenje, kazao je potpredsjednik inženjerskog odjela Googlea Yossi Matias.

Upozorenje će sadržavati mape, nove izvještaje te informacije vlasti kao i važne hitne telefonske brojeve.

Korisnici koji posjeduju pametni telefon, a nalaze se blizu mjesta na kojem se desila katastrofa bit će također informirani upozorenjima. Kako bi do toga moglo doći bit će potrebno aktivirati funkciju lokacije mjesta na kojem se osoba nalazi.

I mobilna verzija Googleovih mapa će, također, prikazivati hitne informacije, naprimjer o šumskim požarima, blokiranim cestama ili kontakte lokalnih hitnih službi.

Informacije koje će Google prosljeđivati korisnicima stizat će od vlasti ili od organizacija poput Crvenog križa, meteoroloških agencija i drugih pouzdanih izvora. Podaci Googleovih servisa poput Google Newsa, Mapsa i Wazea također će služiti kao izvori informacija.

Posljednja verzija Googleove aplikacije za Android ili operativni sistem iOS mora biti instalirana kako bi se mogle primati informacije s upozorenjima.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci