Goldman Sachs: investitori u kriptovalute bi mogli izgubiti cjelokupnu imovinu

Goldman Sachs: investitori u kriptovalute bi mogli izgubiti cjelokupnu imovinu

Masovna prodaja na tržištu kriptovaluta je umanjila vrijednost tog tržišta za 500 milijardi dolara, ali situacija bi se mogla pogoršati, tvrde iz Goldman Sachsa.

Malo je vjerovatno da će preživjeti većina valuta u sadašnjem obliku, a investitori bi se trebali pripremiti za ono što slijedi, odnosno na to da izgube svu svoju imovinu, rekao je šef Goldmanovog odjela za investicijsko istraživanje Steve Strongin.

Iz ovog bankarskog i investicionog diva upozoravaju da će mnoge valute pasti na nulu.

“Brine me visoka korelacija različitih kriptovaluta“, rekao je on i dodao: “Suprotno od onog što bi se očekivalo na racionalnom tržištu, izgleda da nove valute ne smanjuju vrijednost starih, sve se čini kao da se kreću kao jedna klasa“.

Prema njegovim riječima, teško da će biti dobitnika od kriptovaluta, ali je određeni nivo konsolidacije moguća. Kada se to dogodi, tokeni će izgubiti popularnost i mnoge digitalne valute će pasti na nulu, ostavljajući investitore bez ičega, kaže Strongin.

“Ovo je zapravo važna razlika između kripto i drugih valuta: ako vlada, naprimjer, odluči ukinuti valutu, obično će stvoriti neku zamjenu“.

On, također, kaže da današnjim virtuelnim valutama nedostaje dugoročna snaga zbog usporavanja transakcija, sigurnosnih izazova i visokih troškova održavanja.

Ipak, dodao je da Goldman ostaje optimist u pogledu toga kako blockchain može učiniti poduzeća efikasnijim, naročito bankarska.

Da je kriptotržište veliki balon i da bitcoin može pasti na nulu dolara misli i ekonomista Nouriel Roubini.

Usprkos ovim crnim prognozama, bitcoin se oporavlja, trenutno se trguje po cijeni od 8.261 dolara.

seebiz.eu/V.P.

O autoru

Srodni članci