Globalni investitori kupuju obveznice eurozone

Globalni investitori kupuju obveznice eurozone

Udio dionica i obveznica eurozone u posjedu globalnih investitora dostigao je najviši nivo u više od dvije godine, pokazala je anketa Reutersa.

To se tumači kao odraz njihove uvjerenosti da Europska centralna banka neće žuriti sa podizanjem kamatnih stopa.

Investitori su nastojali da uhvate signale o tome kada će ECB početi da smanjuje shemu kupovine aktiva, ali je monetarni regulator eurozone na julskom sastanku zadržao svoju ultra labavu monetarnu politiku nepromijenjenom, a smanjenje podsticaja nije čak ni razmatrao, navodi britanska agencija.

To je vjerovatno dalo novi podsticaj optimizmu investitora da i dalje hrle na europsko tržište hartija od vrijednosti.

Reutersovo mjesečno istraživanje o alokaciji sredstava, sprovedeno među 49 menadžera fondova i šefova za investicije u Europi, Sjedinjenim Državama, Britaniji i Japanu, pokazalo je da su hartije od vrijednosti iz jedinstvenog valutnog bloka i dalje najpoželjnije.

Anketa, sprovedena između 17. i 26. jula, također je pokazala da su sredstva alocirana u dionice u eurozoni povećana na 20,1 posto, na najviši nivo od aprila 2015. godine, što predstavlja porast od 3,4 procentna poena od početka godine.

Svjetski investitori su, također, povećali udio obveznica koje posjeduju u eurozoni za dva procentna poena, na 29,2 posto, što je najviše od marta 2015.

Europske dionice su porasle za 5,0 posto od početka godine do sada, a procjenjuje se da će na kraju jula ostati na tom nivou, vjerovatno usljed zabrinutosti zbog uzleta eura na gotovo dvogodišnji maksimum.

Više od dve trećine anketiranih je na pitanje o monetarnoj politici odgovorilo da ne očekuju da će četiri glavne centralne banke – ECB, Banka Japana, Federalne rezerve i Banka Engleske – biti u režimu pooštravanja monetarnih mjera do kraja 2018. godine.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci