GGF osigurao kredit od milion eura MI-BOSPO-u za promociju EE

GGF osigurao kredit od milion eura MI-BOSPO-u za promociju EE

GGF (Green for Growth) osigurao je kredit od milion eura MI-BOSPO-u za promociju energijske učinkovitosti među mikro preduzećima i privatnim domaćinstvima.

MI-BOSPO će sredstvima GGF-a finansirati mikrokreditne klijente koji žele poboljšati energijsku učinkovitost, kao što je unaprjeđenje gradnje ili nabavka nove poslovne opreme. Pristup zelenim kreditima za sektor mikrofinansija Bosne i Hercegovine važan je za poticanje energijske učinkovitosti u zemlji, što Fond pomaže ostvariti kroz snažnu mrežu lokalnih partnera.

MI-BOSPO nastoji podržati korisnike s ograničenim pristupom finansiranju i posvećen je promociji energijske učinkovitosti među tim klijentima svojom kreditnom ponudom. Ovaj novi kredit će omogućiti povećanje angažmana u segmentima stambene izgradnje, poljoprivrede i ostalim uslužnim sektorima radi povećanja energijske učinkovitosti, a u skladu s misijom fonda.

Predsjedavajući GGF-a Christopher Knowles izjavio je: “Vrlo smo zadovoljni našom novom saradnjom s MI-BOSPO-om i što donosimo finansiranje energijske učinkovitosti nedovoljno opsluženim korisnicima u sektoru mikrofinansiranja. Ovom investicijom GGF pokazuje svoju trajnu potporu energijskoj učinkovitosti u Bosni i Hercegovini “.

“MI-BOSPO se zalaže za pružanje podrške ženama u stvaranju boljih uslova poslovanja. Uz ovu podršku u području energijske učinkovitosti, naši klijenti i klijentice, poboljšat će poslovanje i kvalitet života. Drago nam je što možemo koristiti ove kreditne fondove; sa ovim, naša kreditna ponuda ima dodatnu vrijednost u podizanju svijesti o prednostima energijske učinkovitosti, što će zasigurno imati pozitivan uticaj na klijente i okolinu u kojoj obavljaju poslovne aktivnosti”, dodala je Nejira Nalić, direktorica MI-BOSPO-a.

Mjere energijske učinkovitosti finansirane zajmom GGF-a predviđene su kako bi rezultirale godišnjom štednjom primarne energije od cca. 3.700 MWh i smanjenje emisije CO2 od cca. 1.400 tona.

Tehnička pomoć GGF-a će podržati razvoj proizvoda za energijsku učinkovitost kao i obuku osoblja.

 

Akta

O autoru

Srodni članci