Gdje će završiti prljavi dizelaši iz Njemačke?

Gdje će završiti prljavi dizelaši iz Njemačke?

Njemački vlasnici starih dizelaša bi trebalo da dobiju i do 10.000 eura tzv. ekološke premije ako odluče da se riješe svog vozila.

Mnogi od tih automobila, piše Deutsche Welle bi mogli da završe na istoku Europe, između ostalog i u Poljskoj.

Kompanija za uvoz polovnih automobila „Global Imports” trenutno u ponudi nema automobile s dizel motorima.

“U posljednje vrijeme se sve manje bavimo dizelašima, šef ih sve rjeđe naručuje”, kaže jedan prodavac. Ali ni on ne isključuje da bi se to moglo promijeniti ako Njemačka uvede tzv. ekološku taksu za starije dizelaše.

„Mnogo se o tome u branši trenutno govori”, kaže on ali dodaje da se niko trenutno ne usuđuje da prognozira šta bi promjene mogle da znače za poljsko tržište polovnih automobila.

Kako pišu njemački mediji, većina starih dizela bi trebalo da bude poslata na otpad. U zamjenu bi njihovi vlasnici, ako se odluče na kupovinu novih, „čišćih” automobila, trebalo da dobije premiju koja bi mogla da iznosi i do 10.000 eura.

Tako bar obećavaju Volkswagen i Audi. BMW, Mercedes i Tojota najavljuju 2.000 eura premije. Međutim, ove kompanije ne namjeravaju da uništavaju ove dizelaše koji više nisu za njemačko tržište. Tako da bi ovi automobili mogli da završe na istoku Europe, između ostalog i u Poljskoj.

Poljsko tržište automobila je posljednjih godina u stalnom rastu, samo od 2015. do 2016, prema nekim procjenama, za čitavih 20 posto.

“Pitanje je na koji način će se sprovesti uklanjanje ovih automobila s njemačkih puteva. Hoće li biti uništeni ili jednostavno prodavani dalje, preko granice”, kaže Jakub Farys, predsjednik poljskog udruženja trgovaca automobilima.

On doduše ne vjeruje da će njemački političari zbog predizborne računice zabraniti „prljave” dizelaše koji bi onda završili nekoliko kilometara dalje iza poljske granice. Jedno je sigurno: automobili koji će u Njemačkoj biti povučeni iz saobraćaja, ako ih ne unište, biće vrlo povoljni.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci