Funta dobitnik sedmice

Funta dobitnik sedmice

Dobitnik prošle sedmice na valutnim tržištima bila je britanska funta čija je vrijednost porasla s obzirom na to da su ankete pokazale da je daleko veći broj Britanaca koji će na referendumu glasati za ostanak Britanije u članstvu EU.

Tokom prošle sedmice funta je ojačala za 1% u odnosu na američki dolar na 1,4617 dolara. Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost eura prema američkoj valuti pala je tokom prošle sedmice na 1,1115 dolara, dok je euro u odnosu na jen oslabio za 0,8%, na 110,25 jena.

Najtraženija valuta bio je američki dolar čija je vrijednost porasla nakon izjave predsjednice američke centralne banke Janet Yellen da se očekuje rast kamata u narednih nekoliko mjeseci. Prema posljednjim anketama, 30% analitičara očekuje povećanje kamatnih stopa u junu. Takva očekivanja su posljedica oporavka američke privrede i jačanje inflacije. Prema drugoj procjeni američkog BDP-a, privreda je u prvom tromjesečju porasla za 0,8% na godišnjem nivou, dok je prva procjena pokazivala rast od 0,5%. Posmatrano u odnosu na prethodni kvartal, to predstavlja usporavanje rasta, međutim, većina novih indikatora ukazuje na ubrzanje rasta u tekućem tromjesečju i jačanje inflacije, što FED-u daje argumente za povećanje kamata.

Dolar je ojačao zahvaljujući ovim procjenama, a dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke valute u korpi šest vodećih svijetskih valuta, porastao je za 2,4%. Američka valuta je ojačala i u odnosu na jen s obzirom na to da su eliminisani neki rizici na tržištu koji su podsticali tražnju za japanskom valutom, koja se zbog globalne finansijske neizvjesnosti od početka godine smatrala sigurnim utočištem za kapital.

O autoru

Novinar portala

Srodni članci