Francuska vlada planira skratiti trajanje zimskih sniženja u trgovinama

Francuska vlada planira skratiti trajanje zimskih sniženja u trgovinama

Francuska vlada planira skratiti propisani period zimskih sezonskih sniženja u trgovinama sa sadašnjih šest na četiri sedmice, i to moguće već od iduće zimske sezone, dobije li takav prijedlog dobije zeleno svjetlo parlamenta.

Trgovci, također, apeliraju na vladu u Parizu da potakne zanimanje potrošača i u drugim periodima u godini po uzoru na američki “Crni petak”, čiji je cilj velikim popustima u kratkom roku podstaći kupce na veću kupovinu.

Najava vlade vremenski se podudarila sa samim početkom službenog šestosedmičnog zimskog sezonskog sniženja u Francuskoj, tokom kojeg trgovci koriste prednost zakonskog dopuštenja da kupcima ponude robu uz popuste koji se obično kreću od najmanje 50 posto pa čak i 70 posto u odnosu na uobičajene cijene.

Trgovci su izrazili želju za skraćenjem perioda sezonskih sniženja kako bi se pažnja kupaca fokusirala i stvorio dojam kako se ne smije propustiti dobra prilika, kazala je pomoćnica ministra privrede Delphine Geny-Stephann za francuski list Le Parisien.

Plan je, kako dodaje, skratiti taj period na četiri sedmice sa šest u ovome trenutku. Početak primjene po njenim riječima bi mogao biti u zimskim rasprodajama 2019. godine, ako parlament u proljetnom zasjedanju usvoji predložene zakonske mjere.

Što se tiče “Crnog petka”, u saopštenju ministarstva privrede se navodi da bi “tako kratko vrijeme promotivnih popusta u trajanju od dva do tri dana na nacionalnom nivou imalo za cilj podržati trgovinu na malo, ponajprije u klasičnim trgovinama”.

Zimska sezona kupovine tradicionalno pruža značajnu podršku trgovinama odjeće, čiji je promet upravo zahvaljujući propisanom periodu sniženja smanjen za sedam posto od 2014. godine i sada čini petinu godišnjih prihoda toga sektora, pokazuju podaci FIM-a, francuskog instituta za modu i tekstil.

Francusko udruženje za e-trgovinu Fevad ove sedmice je objavilo da kupci očekuju da će u prosjeku potrošiti 216 eura u kupovini putem interneta tokom ove zimske sezone – u prosjeku 17 eura više nego u 2017. i 32 eura više nego u 2016. godini.

Druge zemlje često dopuštaju da rasprodaje počnu odmah nakon Božića ili čak prije Božića, a nameću i manja ograničenja o vremenskom okviru za popuste. U Velikoj Britaniji one obično počinju 26. decembra, netom nakon Božića.

seebiz.eu/V.P.

O autoru

Srodni članci