Francuska privreda druga po veličini u eurozoni

Francuska privreda druga po veličini u eurozoni

Snažna potrošnja domaćinstava, rast državne potrošnje i veće korporativne investicije konsolidovali su ulogu Njemačke kao motora provrednog razvoja eurozone.

Sezonski i kalendarski prilagođen bruto domaći proizvod Njemačke je porastao za 0,6 posto u drugom kvartalu, saopštio je Federalni zavod za statistiku Destatis, a prenosi agencija Reuters. To je 12. uzastopni kvartalni rasta njemačke privrede.

Istovremeno, stopa rasta za prvi kvartal je revidirana naviše na 0,7 posto sa prethodnih 0,6 procenata.

Kancelarija za statistiku je navela da je rast u periodu od aprila do juna uglavnom bio vođen domaćom potražnjom, pošto su domaćinstva i državni organi pojačali potrošnju, a kompanije povećale ulaganja u zgrade i opremu.

Međutim, ukupan rast je blago prigušila neto vanjskotrgovinska razmjena jer je izvoz porastao manje od uvoza.

Reuters, također, prenosi da je privreda Francuske, druga po veličini u zoni eura, u drugom kvartalu porasla za 0,5 posto, zahvaljujući jačem izvozu, prema preliminarnim podacima.

Što se tiče treće najveće ekonomije u 19-članom bloku Italije, centralna banka te zemlje očekuje da će tromjesečna privredna ekspanzija biti približno na nivou iz prvog kvartala od 0,4 posto. Preliminarni podaci treba da budu objavljeni sutra.

Španska ekonomija, također, nastavlja da napreduje, po stopi od 0,9 posto u kvartalu od aprila do juna. To je znatno iznad prosjeka eurozone od 0,6 posto, prema preliminarnim procjenama koje objavila statistička agencija Europske unije ovog mjeseca.

Izvan zone eura, proizvodnja britanske ekonomije u drugom kvartalu je porasla za 0,3 posto, neznatno više u odnosu na prva tri mjeseca 2017. kada je BDP povećan za 0,2 procenta, prenosi britanska agencija Reuters.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci