Francuska predstavila investicioni plan težak 57 milijardi dolara

Francuska predstavila investicioni plan težak 57 milijardi dolara

Francuska vlada je predstavila investicioni plan, koji je obećao predsjednik Emmanuel Macron, sa ciljem da se u narednih pet godina rasporedi 57 milijardi eura, prije svega za ekološku tranziciju, obuku i digitalnu transformaciju države.

Cilj petogodišnjeg plana, koji je elaborirao ekonomista Jean Pisani Ferry, kreator ekonomskog programa Emmanuela Macrona za predsjedničke izbore, jeste da se “pojača efekat” vladinih “ekonomskih, fiskalnih i socijalnih reformi”, izjavio je francuski premijer Edouard Philippe.

Philippe, koji je predstavio izvještaj, rekao je da plan podrazumijeva 57 milijardi eura za reforme, što je više od 50 milijardi eura, koliko je obećano tokom predizborne kampanje, prenijela je agencija Beta.

Prema planu, 20 milijardi eura će biti namijenjeno za ekološku tranziciju, koja je prioritet vlade. Devet milijardi eura će otići na digitalnu transformaciju, 15 milijardi eura na obrazovanje i obuku, a 13 milijardi eura na inovacije.

Za finansiranje plana 12 milijardi eura je obezbijeđeno iz postojećih kredita, a preostalih 45 milijardi eura će biti finansirano iz novih izvora, između ostalog, zahvaljujući “mobilizaciji budžeta ministarstava koja će više izdvajati ove investicione troškove”.

Agencije/V.P.

O autoru

Srodni članci