Francuska izdvojila milion eura za tri institucije kulture u BiH

Francuska izdvojila milion eura za tri institucije kulture u BiH

Kultura je “cement” svakog društva i zbog toga je Vlada Francuske donijela odluku da pomogne obnovu tri institucije kulture koje su uništene u poplavama prije 18 mjeseci u Maglaju, Doboju i Šamcu u iznosu od milion eura, kazala je ambasadorica Francuske u BiH Claire Bodonyi.

To je izjavila na današnjem sastanku “Dekonstrukcija/Rekonstrukcija: BiH, Laboratorij Evrope” na kojem su predstavnici Ambasade Francuske u BiH, UNESCO-a i Francuskog instituta “Like” razgovarali o tome na koji način kultura pospješuje povezivanje i razvoj teritorije.

Ambasadorica Bodonyi je naglasila da kultura ne bi smjela biti korištena za političke ciljeve te da je Francuska na međunarodnom nivou uvijek bila veliki prijatelj kulture. Između ostalog, istakla je da će učesnici ovog sastanka razgovarati i o temi da se Sarajevo kandiduje za Europsku prijestolnicu kulture 2024. godine.

Namjera Vlade Francuske, dodala je ambasadorica, nije samo da obnovi ove institucije već da pomogne BiH da osposobi građane da koriste i europska sredstva i instrumente.

Šef UNESCO-ovog ureda u Sarajevu Siniša Šešum kazao je da je današnji program dio velikog projekta koji je Vlada Francuske odobrila za pomoć pri revitalizaciji kulturnog sektora koji je dijelom uništen u poplavama 2014.

“Nismo se zaustavili na fizičkoj obnovi objekata koji su bili oštećeni, već želimo revitalizirati cjelokupni kulturni sektor, jer smatramo da kultura na pravi način može pridonijeti razvoju zajednica koje su pogođene poplavama”, pojasnio je.

Ovim povodom, članovi Mreže Like boravit će sutra u Doboju i Maglaju te se sastati s kulturnim djelatnicima.

Fena/L.Đ

O autoru

Srodni članci