Aktuelno:
FlatScope u mozgu vraća izgubljeni vid

FlatScope u mozgu vraća izgubljeni vid

Najčešći način da se nekome vrati izgubljeni vid i sluh je direktan “popravak” naših očiju i ušiju, no Univerzitet Rice je napravio novi iskorak prema budućnosti u kojoj će umjetne oči prenositi sliku direktno u mozak slijepih osoba.

S tom idejom napravljen je pljosnati mikroskop koji nazivaju FlatScope (slika gore), koji se postavlja direktno na mozak kako bi pratio ispaljivanje neurona te ih ispaljivao, s time da su neuroni modificirani da budu fluoroscentni kada su aktivni.

Ovom tehnologijom se može prikupiti znatno više podataka u odnosu na današnje elektrode koje se spajaju na mozak, ali naučnici kažu da će tehnologija prvenstveno služiti tome da im pruži dublji uvid u to kako naš mozak procesira senzorski input, što otvara vrata ka mogućnosti upravljanja tim inputom.

Projekat FlatScope je dio znatno šire inicijative američke vojne znanstvene organizacije DARPA koja želi kreirati neuralni interfejs visoke rezolucije. Ukoliko tehnologije poput FlatScopea mogu dovesti do brze interpretacije aktivnosti neurona, jednog dana će biti moguće napraviti senzore koji će audiovizualne podatke slati direktno u mozak.

Osim što bi to u potpunosti moglo vratiti ljudima izgubljeni vid i sluh, otvara se i mogućnost za novu vrstu zabave koja će omogućiti da se slika i zvuk iz filmova, video igara i aplikacija direktno prenosi u Vaš mozak, o čemu već desetljećima maštaju futuristi i ljubitelji naučne fantastike.

 

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci