Aktuelno:
FIPA: Porast stranih investicija u BiH

FIPA: Porast stranih investicija u BiH

U prvom kvartalu 2017. godine, Bosna i Hercegovina bilježi rast stranih investicija od 28,7% u odnosu na isti period prošle godine, što je ohrabrujuća činjenica, s obzirom na situaciju iz prethodnih nekoliko godina kada je uglavnom billježen pad stranih investicija.

Naime, prema preliminarnim podacima obrađenim od Centralne Banke BiH, strani investitori su u prva tri mjeseca ove godine investirali u BiH  210,8 miliona KM.

FIPA ulaže ogromne  napore na promociji Bosne i Hercegovine kao  privlačne  investicione destinacije i  pronalaženju novih potencijalnih investitora iz inostranstva, ali joj je   posao znatno otežan povremenim  političkim turbulencijama, koje plaše investitore i  odvraćaju ih od investiranja u  BiH. Prepreka su i veliki novčani podsticaji koje  stranim investitorima daju naše susjedne  države (od 3 do 7 hiljada eura po novootvorenom radnom mjestu), za koje BiH nema izdvojenih sredstava.

Međutim, i pored svih  teškoća, ipak daju  određene  rezultate   stalni sastanci i razgovori koje  FIPA ima sa  potencijalnim  stranim investitorima,  uvjeravanja da je  uloženi novac  siguran u  BiH, te isticanje primjera  stranih investitora koji uspješno posluju u BiH i  čak reinvestiraju.

Porast investicija  dodatno obavezuje sve nadležne organe u BiH i entitetima da se nastavi raditi na poboljšanju uslova za privređivanje kako za domaće tako i za strane investitore, na konsolidovanju političkih prilika u zemlji, reformskom putu ka EU, ali i na koordiniranom nastupu nadležnih institucija na privlačenju stranih investicija, na čelu sa FIPA-om kao koordinatorom aktivnosti.

Bosni i Hercegovini su potrebne strane investicije usljed nedostatka domaćih sredstava za pokretanje značajnijeg investicionog ciklusa, radi zapošljavanja naših građana,prenošenja novih tehnologija, znanja, vještina, i ostvarivanja značajnijeg ekonomskog rasta.

Nadamo se da će se trend rasta investicija nastaviti do kraja godine, kao i interes stranih kompanija za ulaganjem u BiH, s obzirom na trenutne aktivnosti koje nadležne institucije provode na prezentiranju i promociji zemlje i njenih mogućnosti za ulaganje.

 

L.Đ

O autoru

Srodni članci