Finansijski čelnici G20 nisu postigli kompromis u vezi sa slobodnom trgovinom

Finansijski čelnici G20 nisu postigli kompromis u vezi sa slobodnom trgovinom

Svjetski finansijski čelnici koji su jučer održali sastanak nisu uspjeli postići kompromis kojim bi podržali slobodnu trgovinu, čime su se vratili korak unazad u odnosu na raniju predanost slobodnoj trgovini i odbacivanju protekcionizma.

Navodeći samo simboličku napomenu o potrebi jačanja doprinosa trgovine privrednicima, ministri finansija i šefovi centralnih banaka dvadeset najvećih svjetskih ekonomija prekinuli su desetljeće dugu tradiciju odbacivanja protekcionizma i izražavanja podrške slobodnoj trgovini.

U najvećem do sada sukobu nove američke administracije s međunarodnom zajednicom finansijski čelnici G20 su odstupili i od obećanja finansijske podrške klimatskim promjenama što se i predviđalo nakon što je američki predsjednik Donald Trump nazvao klimatske promjene “obmanom”.

Izaslanici su na rubu sushreta rekli kako SAD odbija sva ključna pitanja i nije voljan raditi kompromise, zbog čega praktički sabotira dogovore jer oni zahtijevaju da ih potpišu sve članice G20.

Trump je ranije već odustao od TTP-a, ključnog trgovinskog sporazuma sa zemljama Pacifika, te je predložio novi porez na uvoznu robu, argumentirajući da određeni trgovinski odnosi moraju biti ponovo uspostavljeni na drugačijim temeljima kako bi bili pravedniji prema američkim radnicima.

Čelnici G20-a su se, ipak, dogovorili u vezi sa nekim stvarima, poput potvrde obaveze da se suzdržavaju od devalvacije valuta radi konkurentnosti, na što se SAD ranije više puta žalio kako neki od njegovih trgovinskih partnera koriste umjetno devalvirane valute kako bi stekle trgovinsku prednost.

Agencije/L.Đ

O autoru

Srodni članci